Delen verkiezingsprogramma’s druisen in tegen beginselen rechtstaat


Er zijn politieke partijen die voorstellen doen die lijnrecht ingaan tegen de rechtstatelijke waarden op het gebied van rechtsbescherming en rechtsgelijkheid. De meeste partijen onderschrijven het belang van onze rechtstaat, maar dat klinkt niet altijd door in de concrete voorstellen. Dat staat in een vandaag verschenen onderzoek naar de rechtstatelijkheid van de verkiezingsprogramma’s van tien politieke partijen.
Door een commissie onder leiding van voormalig rechtbankpresident en oud-voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Bert van Delden zijn de verkiezingsprogramma’s van tien politieke partijen, die in de Tweede Kamer zitten en deelnemen aan de verkiezingen, doorgelicht op rechtstatelijkheid. Dit in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Doel van het onderzoek is kiezers meer zicht te geven op de effecten van alle plannen op de Nederlandse rechtstaat.
De volgende leden maken ook deel uit van de commissie: Harm Brouwer (voormalig OM-topman en nu voorzieningenrechter bij kort gedingen), Wouter Veraart (hoogleraar rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit), Inge van der Vlies (hoogleraar staatsrecht en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam) en Inez Weski (strafrechtadvocaat bij Weski Heinrici Advocaten). Middels een zogenaamde quick scan heeft de commissie de partijprogramma’s getoetst aan de minimale vereisten van de rechtstaat. Hierbij was de tekst van de partijprogramma’s leidend, in het geval van de VVD ging het om het conceptverkiezingsprogramma.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste politieke partijen het belang van de rechtsstaat onderschrijven, maar dat dat niet steeds doorklinkt in de concrete voorstellen. De commissie signaleert een aantal plannen die in rechtstatelijk opzicht vragen oproepen. De PVV en in mindere mate de SGP bepleiten volgens de commissie zelfs verregaande beperkingen op de fundamentele vrijheden van moslims die niet voor andere geloofsgroepen en burgers worden gesteld. Dit gaat lijnrecht in tegen de rechtstatelijke waarden op het gebied van bescherming en rechtsgelijkheid, zo stelt de commissie.
Ook blijkt dat op het gebied van immigratie en inburgering VVD en PVV voorstellen om veel strengere eisen op te leggen aan immigranten, huwelijksmigranten en in Nederland wonende partners van immigranten. Bijvoorbeeld als het gaat om hun kennis van de Nederlandse taal. De commissie merkt op dat de partijen daarbij niet ingaan op mogelijk inbreuk op in Nederland geldende mensenrechten.

Begrenzing

Verder stelt de commissie dat in veel programma’s bureaucreatie onterecht wordt afgeschilderd als iets dat per definitie slecht is. De commissie licht toe: “Binnen een rechtstaat vervult zij een essentiële functie door het voorspelbaar maken van de uitoefening  van overheidsmacht. Het schrappen van bureaucratie kent dus een begrenzing die door partijen niet wordt benoemd.”
Als andere opvallende trend noemt de commissie het gegeven dat veel politieke partijen naar het strafrecht grijpen als antwoord op tal van maatschappelijke problemen. Denk aan het voorstel tot invoering van minimumstraffen en versterking van de rechtspositie van slachtoffers. De commissie meent dat deze voorstellen hun begrenzing vinden in het recht van de verdachte op een behoorlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter.

Overboord

In een reactie op het rapport zegt de Nederlandse Orde van Advocaten blij te zijn dat de meeste politieke partijen het belang van onze rechtstaat onderschrijven. Daarnaast zegt de Orde ook: “Daar waar volgens de commissie door enkele partijen de rechtstatelijke grens wordt overschreden, roept de Orde ertoe op de waarden van onze rechtstaat niet overboord te gooien.”  De Orde merkt nog op dat geen van de partijen rept over de plannen van Teeven om het toezicht buiten de advocatuur te organiseren. In dat verband zegt de Orde: “Als partijen wezenlijke maatregelen voorstaan die de essentie van de rechtstaat raken, gaat de Orde ervan uit dat deze ook in de verkiezingsprogramma’s staan opgenomen, zodat de kiezers goed worden voorgelicht voordat ze naar de stembus gaan.”
Klik voor het gehele rapport hier.

bron: http://www.mr-online.nl/nieuws/juridisch-nieuws/delen-verkiezingsprogrammas-druisen-in-tegen-beginselen-rechtstaat.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)