België: "'Chaos zonder grenzen' is lange tijd de meest adequate omschrijving geweest van het asielbeleid in dit land"

OPINIE − 21/08/12, 07u19
  •  
    Het idee dat elke vluchteling in ons land verwelkomd werd met een lange hotelvakantie op kosten van de staat, lijkt vervaagd
'Chaos zonder grenzen' is lange tijd de meest adequate omschrijving geweest van het asielbeleid in dit land. Onder de vorige regeringen leidden partijpolitieke steekspelletjes tot een stilstand in het beleid met een beschamend hoge menselijke tol.

Ook deze regering leek, ondanks alle beloftes, van een rechtvaardige vluchtelingenpolitiek niet meteen een prioriteit te maken, gelet op het wankele publieke debuut van de nieuwe bevoegde staatssecretaris en het min of meer permanente verblijf van gezinnen gelukszoekers in en rond Brussel-Noord. Maar misschien moeten we dat eerste oordeel beginnen herzien. Eerlijk is eerlijk: onder staatssecretaris De Block wordt tenminste al een efficiënter beleid gevoerd. Het is een strikt beleid, maar in de mate dat een versnelling in de procedure respectabeler is dan lakse verrotting is het ook een menswaardig beleid. Die vooruitgang heeft Maggie De Block mede te danken aan het simpele feit dat ze toch al niet meer openlijk gesaboteerd wordt door andere halvelings bevoegde regeringsleden.

Goed, de ideale staat is nog niet bereikt. Elke minderjarige vluchteling op hotel is er nog altijd een te veel en de erfenis van het recente laisser faire-verleden blijft groot. Mede door het strikter opvolgen van de uitstroom van afgewezen vluchtelingen neemt evenwel ook de instroom van kandidaat-asielzoekers zoetjes aan af. Het idee dat elke vluchteling in ons land verwelkomd werd met een lange hotelvakantie op kosten van de staat, lijkt vervaagd.

Strengere voorwaarden bij gezinshereniging en vooral bij regularisatie via medische uitzonderingen hebben de instroom enigszins beheersbaar gemaakt. In de eerste helft van dit jaar kregen 344 mensen met een ernstige ziekte een verblijfsvergunning. Het percentage positieve beslissingen is zo in anderhalf jaar gezakt van 50 naar 2 procent.

Als de regering erin slaagt het asielbeleid een beetje onder controle te houden, komt er misschien ruimte om werk te maken van de echte maatschappelijke uitdaging inzake migratie. Dat wil zeggen: de huidige hypocrisie over een migratiestop doorbreken en een gecontroleerde economische migratie toestaan, waarin vraag en aanbod eindelijk beter op elkaar afgestemd worden. Economische vluchtelingen, die we in sommige economische sectoren dringend nodig hebben, zullen dan niet langer gedwongen worden om in de illegaliteit te bidden voor een volgende regularisatieronde.

Alleen een beperkte economische migratie kan de druk op de asielprocedure ten gronde afwenden. Pas als de regering-Di Rupo de onzinnige taboes daarover in de Europese ministerraden heeft helpen doorbreken, mag ze echt trots zijn op haar asielpolitiek.
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1488759/2012/08/21/Chaos-zonder-grenzen-is-lange-tijd-de-meest-adequate-omschrijving-geweest-van-het-asielbeleid-in-dit-land.dhtml



Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)