'België mag Afghanen niet uitwijzen'

dinsdag 03 juli 2012 om 17u44
België wijst morgen twee Afghanen uit die zich in een uiterst kwetsbare positie bevinden. Aangezien Afghanistan als land in oorlog niet veilig is, lopen ze bij terugkeer een groot risico, aldus vluchtelingenorganisaties.
Afghanistan is een land in oorlog, en dus mogen er geen gevluchte Afghanen teruggestuurd worden.
Afghanistan is een land in oorlog, en dus mogen er geen gevluchte Afghanen teruggestuurd worden. © Reuters
“België mag volgens internationale verplichtingen niemand terugsturen naar een land waar ze gevaar lopen. Laat staan kwetsbare groepen”, zegt de organisatie Vluchtelingenwerk samen met de Franstalige zusterorganisatie CIRÉ en Dokters van de Wereld.

Toch plannen de Belgische autoriteiten de uitwijzing van twee Afghanen: de 19-jarige Parweiz Sangari en Arora Satesh Kumar zullen allebei naar Afghanistan gebracht worden.

Delicate situatie

Kumar is een Hindoe, een religieuze minderheid die volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN tot een risicogroep behoort. Hindoes worden in Afghanistan immers gediscrimineerd en werden in het verleden zelfs verbannen.

In Afghanistan woedt nog steeds een oorlog en ook in de hoofdstad Kaboel vinden geregeld aanvallen plaats. “Gedwongen terugkeer naar Afghanistan is daarom niet aanvaardbaar”, aldus de organisaties.

Aanvraag afgewezen

Arora’s asielaanvraag werd afgewezen omdat de asielinstanties niet geloven dat hij recent in Afghanistan woonde.

Volgens Vluchtelingenwerk is het inderdaad zo dat miljoenen Afghanen vaak eerst vluchten naar omliggende buurlanden. “Aangezien ze daar niet altijd de bescherming vinden die ze nodig hebben, vluchten sommigen onder hen verder naar Europa”, zeggen de organisaties. “Als ze teruggestuurd worden naar Afghanistan lopen ze echter grote risico’s.”

De laatste weken ontvangen de organisaties steeds meer signalen dat er Afghanen worden opgepakt. Momenteel zou het om minstens zeven personen gaan die naar gesloten centra worden gebracht met het oog op repatriëring.

Afghanistan blijft onveilig

Dit jaar is Afghanistan opnieuw het land waar wereldwijd de meeste vluchtelingen vandaan komen. “We ontmoeten dagelijks, zowel in Kaboel als in Europa jonge Afghanen die het geweld ontvluchten”, aldus Pierre Verbeeren, directeur bij Dokters van de Wereld.

“België en de internationale gemeenschap zijn aanwezig in Afghanistan om de veiligheid van de Afghaanse bevolking te verzekeren. Toch is de situatie in het land nog verre van stabiel.” (GM)
Bron: http://www.knack.be/nieuws/buitenland/belgie-mag-afghanen-niet-uitwijzen/article-4000130738105.htm

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.