VluchtelingenWerk: ‘Veiligheid bij terugkeer minderjarige asielzoekers moet voorop staan’


Minister Leers wil voortaan minderjarige asielzoekers eerder terugsturen naar het land van herkomst. Als in een land geen goede opvang mogelijk is, zal Nederland proberen daar een zogeheten terugkeerhuis op te zetten. VluchtelingenWerk vindt dat een veilige leefomgeving voor een kind bij terugkeer voorop moet staan. Directeur Dorine Manson: “Enkel vaststellen dat er adequate opvang is in het land van herkomst is onvoldoende om een kind terug te kunnen sturen”, zegt directeur Dorine Manson.

Uitzettingen onveilige landen onverantwoord
Manson: “Een terugkeerhuis in Kabul kan best heel behoorlijk zijn. Maar kan het kind daar veilig de straat op, of doorreizen naar familie? Bovendien kan de familie ook naar het buitenland zijn gevlucht. Het belang van het kind dient de eerste afweging te zijn. Een kind is vóór alles kind en dan pas asielzoeker.” VluchtelingenWerk vindt dat uitzettingen van kinderen naar onveilige landen zoals Afghanistan en Irak onverantwoord zijn en in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag.

Soepeler omgaan met buitenschuldvergunningen
Alleenstaande minderjarige asielzoekers mogen voortaan niet meer tot hun 18e in ons land blijven. De huidige amv-vergunning voor minderjarigen werd in de praktijk nauwelijks nog verstrekt. VluchtelingenWerk deelt de mening van de minister dat het in het belang van minderjarige asielzoekers is om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over het verblijfsperspectief, maar vraagt de minister soepeler om te gaan met het geven van buitenschuldvergunningen voor kinderen die niet terug kunnen keren.VluchtelingenWerk vindt dat de jonge asielzoeker deze na twee jaar tevergeefs te hebben geprobeerd terug te keren, moet krijgen.


Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/persberichten/actueel.php

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms