Illegalen in Belgische terugkeercentra tevreden over behandeling

13/03 Binnenland De illegalen hebben amper klachten over de manier waarop ze behandeld worden in de gesloten centra in afwachting van hun verwijdering. Vorig jaar waren er amper 18 op 3.674 verwijderde personen (0,4%). Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) aan kamerlid Theo Francken (N-VA).

In 2011 werden volgens De Block 3.674 illegalen gedwongen verwijderd. Ze worden vooraf opgesloten in zes terugkeercentra. Vele migrantenadvocaten en ook het CGKR vinden dat de rechten van de illegalen in deze centra niet worden gerespecteerd. Er is volgens hen "onvoldoende controle" en er zouden mishandelingen zijn. Francken wilde weten hoeveel klachten er zijn omdat hij vindt dat de gesloten centra voor illegalen "overgeïnspecteerd worden".
De voorbije drie jaar waren er 83 klachten, vorig jaar slechts 18, zo zegde De Block. Bijna de helft van deze klachten (39) ging over de relatie tussen de illegaal en een personeelslid. Het merendeel daarvan kon via bemiddeling opgelost worden, want het berustte op een misverstand. Nog eens 23 klachten ging uit van illegalen die een operatie of een opname in een ziekenhuis eisten en wier verzoek niet was toegestaan. De derde grootste groep klachten (11) ging over gestolen voorwerpen uit de privékastjes. Hoewel de illegalen waardevolle voorwerpen in bewaring kunnen geven, zijn er toch nog veel die die voorwerpen in hun persoonlijke kastjes leggen en daar wordt blijkbaar gestolen. De Block zegde nog dat er een "opvolgingsrapportage" komt om na te gaan hoe de klachtenprocedure kan worden verbeterd.

Anonieme klachten?

Francken was blij dat er - in tegenstelling tot wat wordt beweerd - geen klachten over foltering of mishandeling zijn. Hij sprak zich radicaal uit tegen de idee van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) dat anonieme klachten wil mogelijk maken.
De afhandeling van klachten van illegalen in gesloten centra is momenteel beter uitgebouwd dan die van bejaarden in rusthuizen. Bovendien kunnen de illegalen een beroep doen op een gratis advocaat om een klacht in te dienen, de bejaarden niet.

Bron: http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid1134782/illegalen-klagen-niet-over-hun-behandeling-in-centra.aspx




Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris