Jan van Zijl is de nieuwe voorzitter van VluchtelingenWerk


AfscheidHarry2_copyVan den Bergh overhandigt de hamer aan Van Zijl (links)Jan van Zijl volgde woensdag 1 februari Harry van den Bergh op als voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. Tijdens het afscheid van Van den Bergh refereerde Van Zijl aan het gure klimaat voor vluchtelingen, maar hij merkte ook op dat steeds méér mensen zich “opwinden over de schofferende benadering van vluchtelingen. VluchtelingenWerk is bij uitstek de organisatie om dit tegengeluid te organiseren".

Van Zijl sprak over het wetsvoorstel dat momenteel bij het parlement ligt en dat het inburgeringsbeleid flink versobert. Zonder Rijksfinanciering zal het voor VluchtelingenWerk moeilijk worden om vluchtelingen nog te begeleiden bij hun noodzakelijke eerste stappen in onze maatschappij. Van Zijl: "VluchtelingenWerk heeft een maatschappelijk kapitaal van zevenduizend vrijwilligers. Beter en goedkoper kán de begeleiding van vluchtelingen niet. Dat zou toch politie links én rechts moeten aanspreken."

Betrokkenheid met vluchtelingen
Van Zijl neemt de voorzittershamer over van Van den Bergh, die twaalf jaar voorzitter was van VluchtelingenWerk Nederland. Van den Bergh zei te betreuren dat de Nederlandse bereidheid om vluchtelingen op te vangen de afgelopen jaren is verminderd. "Als we dertig jaar later terugkijken, kunnen we dan zeggen dat we álles eraan gedaan hebben?" Minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) was ook op het afscheid van Van den Bergh aanwezig. Ondanks dat hij het niet altijd eens was met Van den Bergh, roemde hij zijn betrokkenheid bij vluchtelingen.

Minister Leers en het panel spraken over het thema 'leven in veiligheid'Minister Leers (links) en het panel spreken over het thema 'leven in veiligheid'Prikkelend panel
Ter gelegenheid van het afscheid van Van den Bergh gaven drie panelleden hun prikkelende visie op het thema ‘Leven in veiligheid’. Emeritus hoogleraar rechtssociologie Kees Groenendijk sprak de politiek aan op de nieuwe plannen voor het inburgeringsbeleid. "Het is in strijd met Europese afspraken.” Nazarski, directeur Amnesty International Nederland en voormalig directeur van VluchtelingenWerk Nederland, nam het asielbeleid kritisch onder de loep. Auteur en campagneboegbeeld van VluchtelingenWerk Tahmina Akefi zorgde voor de menselijke noot: “Als je vlucht, weet je meestal niet waar je heengaat. Je denkt niet: ik ga naar Nederland. We kwamen hier toevallig terecht. Mijn ouders waren op zoek naar een veilige plek voor hun kinderen."

Achtergrond Van Zijl
De nieuwe voorzitter Van Zijl is al zeven jaar lid van het bestuur van VluchtelingenWerk. Sinds 2008 is hij werkzaam als voorzitter van de MBO Raad. Tussen 1989 en 2000 was Van Zijl Tweede Kamerlid.


Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/jan-van-zijl-is-de-nieuwe-voorzitter-van-vluchtelingenwerk.php

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.