‘Te hoge drempel voor verkrijgen verblijfvergunning’

Nederland werpt met torenhoge leges een te hoge drempel op voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Een Afghaanse vreemdeling moet vrijstelling van deze leges krijgen voor zijn aanvraag van een vergunning om bij zijn gezin te kunnen blijven. Dit heeft het Europees Hof afgelopen week in een uitspraak  bepaald. VluchtelingenWerk is blij met de uitspraak. De leges in Nederland zijn veruit de hoogste in Europa en de vrijstellingsmogelijkheid blijkt in de praktijk een lege huls.

Extreem formalistische houding

De vrouw van een Afghaanse vreemdeling, die in inmiddels in Nederland mocht blijven met de kinderen kon de leges van de verblijfsvergunning van de man van (toen nog) € 830 van haar bijstandsuitkering niet betalen. Bij een beroep op vrijstelling is het overleggen van een inkomensverklaring niet voldoende. De IND eist dat er bewijsstukken worden overlegd van inspanningen om aan inkomen te komen en van pogingen om bij instellingen, familie en vrienden leningen te krijgen. In de praktijk worden hiervoor zoveel bewijsstukken geëist dat niemand hier eigenlijk aan kan voldoen. Het Europees Hof vindt dat door deze "extreem formalistische houding" van Nederland de vluchteling zijn recht niet kon halen en daarmee in strijd handelt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Vrijstelling leges
De leges voor gezinshereniging zijn inmiddels zelfs al gestegen naar €1250. Al verschillende malen heeft VluchtelingenWerk de minister gewezen op de onmogelijkheid om een vrijstelling van de leges te krijgen gezien de eisen die daaraan worden gesteld. De vrijstellingsmogelijkheid bleek in de praktijk een lege huls. Dat zal de minister nu moeten veranderen.

Disproportioneel
Maar de gevolgen van de uitspraak moeten ook verder strekken. Het Europees Hof noemt de leges in verhouding tot een laag inkomen disproportioneel. VluchtelingenWerk vindt dat de leges omlaag moeten zodat een verblijfsvergunning waar iemand recht op heeft ook betaalbaar is. Een voorbeeld is de leges voor een vergunning op medische gronden, die zijn recentelijk verhoogd naar € 950. Een asielzoeker die leeft van een toelage in een asielzoekerscentrum kan dat bedrag niet opbrengen en dus zijn recht niet verwezenlijken. VluchtelingenWerk vindt dat de minister dit ook moet veranderen



http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/te-hoge-drempel-voor-verkrijgen-verblijfvergunning.php


Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms