Asielzoeker Mauro heeft ook broertje en zusje in Angola

De Tweede Kamer heeft besloten dat de achttienjarige Angolees Mauro Manuel geen Nederlandse verblijfsvergunning krijgt. Tenzij hij een studievisum krijgt, moet hij terug naar zijn moeder in Angola. Nu blijkt dat Mauro niet alleen een moeder in Angola heeft, maar ook een broertje en een zusje.

Mauro krijgt geen Nederlandse verblijfsvergunning
Het is slecht dat individuele gevallen voorwerp worden van politieke krachtmetingen. Maar als de kwestie-Mauro leidt tot humaner asielbeleid met minder jonge asielzoekers, dan heeft het CDA een uitweg waarmee ook VVD en PVV kunnen instemmen

Lees het Elsevier-commentaar van Eric Vrijsen: Kabinet struikelt pas over Mauro als Wilders dat wil

In een interview met dagblad De Limburger uit 2009 vertelt Mauro samen met zijn pleegmoeder over zijn vertrek uit Angola.

Hij kon nog net afscheid nemen van zijn broertje en zusje, maar zijn vrienden wisten van niets, meldt de krant. 'Het moest geheim blijven,' zegt pleegmoeder Anita Marijanovic.

Liegen
Toen de jonge Angolees in Nederland aankwam, verbleef hij enige tijd bij zijn halfzus in Rotterdam. Zij adviseerde hem om asiel aan te vragen in Nederland. Mauro mocht de aanvraag afwachten bij zijn pleegouders in het Limburgse dorpje Oostrum, die wisten dat het verblijf van korte duur zou zijn.

Tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft Mauro gezegd dat hij een moeder heeft in Angola. 'Hij had beter kunnen liegen, maar ja, een manneke van negen,' aldus de pleegmoeder.

Voor Mauro naar de middelbare school ging, heeft de voogdijstichting voor minderjarige asielzoekers Nidos voorgesteld Mauro terug te laten keren naar zijn vaderland. 'Mauro vond het best en ook wij hadden er vrede mee; hij was ten slotte nog niet zo lang bij ons,' zegt Marijanovic.

Contact
Omdat de procedure erg lang duurde, oordeelde Nidos later dat het beter was om Mauro eerst zijn opleiding in Nederland te laten afronden. Op 4 juni 2007 werd echter bekend dat de asielaanvraag van de jongen was afgewezen en dat hij terug moest naar Angola.

Ook toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) en staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) oordeelden dat de beslissing van IND zorgvuldig is genomen en wezen daarbij op het contact dat Mauro met zijn moeder heeft.

Intussen heeft een Kamermeerderheid bepaald dat Mauro geen verblijfsvergunning krijgt. Regeringspartij CDA vindt wel dat Mauro de mogelijkheid moet krijgen om een aanvraag in te dienen voor een studievisum en de uitkomst hiervan in Nederland af te wachten. Andere buitenlandse jongeren moeten de uitslag afwachten in het land van herkomst.

Bron: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/321046/Asielzoeker-Mauro-heeft-ook-broertje-en-zusje-in-Angola.htm

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)