Opbloeien boven pruttelende pannen

Deelnemers aan het project 'Keukenpraat' van VluchtelingenWerk West-Oost BrabantGigi Kiswanda staat tweede van links; foto Koen Bakker"Veel van ons zijn nog bezig met inburgeren. We helpen elkaar door samen te oefenen met de Nederlandse taal," vertelt de Congolese Gigi Kiswanda vrolijk. Dat gebeurt onder het roeren en klutsen in een pan. Project 'Keukenpraat' van VluchtelingenWerk West-Oost Brabant draait een jaar. Hoe gaat het?

Helemaal niet zielig
Iedere week komen tien vrouwelijke vluchtelingen samen. Onder begeleiding van een kok bereiden ze een uitgebreide lunch. Niet alleen met elkaar, maar samen met mensen uit de Bossche samenleving. Bijvoorbeeld met de plaatselijke Rotaryclub. Projectleider Guus van Heereveld: "Zo ontstaan er contacten, bijvoorbeeld met potentiële werkgevers. Andersom leren Bosschenaren wat een vluchteling is. De meeste mensen weten niet wat dat precies inhoudt. We laten ze zien dat het helemaal geen zielige mensen zijn."

Kookplezier verdrijft eenzaamheid
Een ander streven was om vluchtelingenvrouwen uit hun eenzaamheid te halen. "Dat is zeker gelukt. De vrouwen zijn ontzettend enthousiast en hecht geworden," aldus Guus. Gigi vertelt lachend over het onderlinge kookplezier: "Dan maken we vis en adviseert de een er knoflook bij te doen, een ander wil alleen zout. Je leert daarnaast veel over andere culturen. We koken echt van alles. Niet alleen Nederlands, maar ook Tibetaans, Iraans en Somalisch."

Eerste certificaten uitgereikt
"Ik hoef ze inderdaad niet te leren koken, maar wel het koken in een Westerse keuken," vertelt kok Koen Bakker. Ook zaken als gastvrouwschap, inkoop, menuplanning en serveertechnieken brengt hij hen bij. Na een half jaar ontvangen de dames hun diploma 'Catering Assistent'. De eerste groep behaalde afgelopen zomer hun certificaat, een tweede groep kookt nog tot december.

Doorstart Keukenpraat
Het project kwam tot stand door een donatie van het VSB-fonds. Er wordt nog onderzocht hoe 'Keukenpraat' op een andere manier voortgezet kan worden. Voor Koen was het een verrijkende ervaring: "In het begin werd er veel afgetast. Maar na verloop van tijd werden de dames uitbundiger in hun communicatie en gedrag. Je zag het vertrouwen in zichzelf en elkaar groeien."

Leuk filmpje
Een leuk filmpje over het project is te bekijken op de site van Omroep Brabant.


bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/webartikelen/in-de-regio-opbloeien-boven-pruttelende-pannen.php

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?