Advocaat vecht inburgering vanuit buitenland aan



ROTTERDAM (ANP i) - Nederland mag mensen die in aanmerking komen voor gezinshereniging, niet verplichten een inburgeringsexamen te halen in het land van herkomst. Dat is in strijd met de Europese Richtlijn i inzake gezinshereniging uit 2005 en het Turks Associatieverdrag uit de jaren zestig. Dat meent althans advocaat Ejder Köse, die de zaak 20 september voor de rechtbank in Rotterdam brengt.
Köse, die eerder succesvol de verplichte inburgering van Turken aanvocht, staat een Turks echtpaar bij. De man woont sinds halverwege de jaren negentig in Nederland. Diens vrouw wil naar Nederland komen, maar moet eerst het examen halen op de Nederlandse ambassade in Turkije.
De verplichting is in Nederland in 2006 vastgelegd in de Wet inburgering buitenland i. Maar volgens Köse is die wet in strijd met de Europese Richtlijn en het Turks Associatieverdrag, omdat daarin opgenomen zou zijn dat gezinshereniging niet moeilijker gemaakt mag worden.
,,Inburgering maakt het juist wel moeilijker'', aldus Köse zondag. ,,Het is er met de wet van toenmalig minister Rita Verdonk i in ieder geval niet gemakkelijker op geworden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat sinds de invoering het aantal gezinsherenigingen enorm is gedaald.’’
De advocaat zei dat wanneer de rechter hem in deze zaak in het gelijk stelt, de hele Wet inburgering buitenland strijdig blijkt met de Europese regels. De uitspraak zou dan niet alleen gelden voor Turken, maar voor alle vreemdelingen die in aanmerking komen voor gezinshereniging.
Köse behaalde eerder succes in een soortgelijke zaak. De Centrale Raad van Beroep i concludeerde in augustus dat Turken in Nederland niet verplicht hoeven in te burgeren. Volgens het rechtsorgaan was verplichte inburgering van Turkse immigranten in strijd met datzelfde Europese verdrag.




Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris