Verblijfsstatus 'radicale islamist' stuit op verbazing en onbegrip

Janny Groen − 06/08/11, 06:04
Hoe kan een Marokkaanse islamist, betrokken bij een beweging die geweld niet schuwt, in recordtempo in Nederland een asielstatus hebben gekregen? De in Gouda woonachtige Hasan B. (44) werd in 1985 in Marokko ter dood veroordeeld.
Hasan B. leefde tot 2005 in ballingschap in Libië, kreeg in datzelfde jaar politiek asiel in Nederland en is meteen begonnen met lesgeven aan de Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam. Op grond waarvan B. een verblijfsvergunning heeft gekregen, wil de IND niet zeggen. 'Hij is bij ons bekend, maar over individuele zaken doen wij geen mededelingen', aldus een woordvoerder.

B. is op 21 juli op verzoek van de Marokkaanse autoriteiten gearresteerd in Madrid. Marokko heeft om zijn uitlevering gevraagd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassade in Madrid de asielstatus van B. tegenover de Spaanse rechter bevestigd. De ambassade heeft contact met hem, maar B. heeft niet de Nederlandse nationaliteit.

Volgens bronnen in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is B. een 'radicale islamist'. Hij was betrokken bij de Chebiba Islamia (Islamitische Jeugd), een in 1969 opgerichte ondergrondse beweging die met geweld de islamitische staat in Marokko wil vestigen. De Spaanse krant El Pais, die op 30 juli over B.'s arrestatie berichtte, meldt dat hij de secretaris-generaal in ballingschap is van die beweging.

Grimmig klimaat
Dat de 'fundamentalist' B. in het grimmige politieke klimaat kort na de moord op Theo van Gogh opmerkelijk snel een verblijfsvergunning kreeg, stuit op verbazing en onbegrip in een deel van de Marokkaanse gemeenschap. De Nederlandse asielprocedure staat niet bekend om de snelheid waarmee die kan worden doorlopen. Gespeculeerd wordt over 'onnavolgbare afspraken' tussen geheime diensten. De Libische leider Moammar Kadhafi zocht in die periode toenadering tot het Westen en zou allerlei radicale types, die hij gastvrij onderdak had verleend, de wacht hebben aangezegd.

Een van de oprichters van Chebiba Islamia, Abdelkrim Motii, was aanvankelijk naar Saoedi-Arabië gevlucht. In november 1979 was Motii betrokken bij de aanval op de Grote Moskee van Mekka door een groep Saoedische, Marokkaans en Tunesische fundamentalisten. Hij dook vervolgens onder in Libië.

Daar studeerde B. in 1992 af in Arabische taal en letterkunde. Hij volgde een jaar Turkse lessen in Istanbul. En gaf, tot zijn vlucht naar Nederland, lessen Arabische taal en godsdienstwetenschappen aan de Cordoba en Alquds universiteiten in Libië.

Op het moment van zijn arrestatie was B. in het gezelschap van zijn Algerijnse vrouw en zijn dochtertjes van 4 jaar en 18 maanden. Donderdagmiddag is hij volgens Buitenlandse Zaken door de Spaanse rechter op vrije voeten gesteld. Hij mag Spanje niet verlaten tot de rechters uitspraak hebben gedaan over het Marokkaanse uitleveringsverzoek.

Het bestuur van de Islamitische Universiteit van Europa zegt niet op de hoogte te zijn van B.'s arrestatie. 'We zijn compleet verrast', zegt een woordvoerder. B. staat nog steeds ingeroosterd. Het nieuwe studiejaar begint op 12 september.




Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)