Universiteiten problemen met hogere leges voor studenten

Verhoging tarieven verblijfsvergunningen studenten overhaast en onverstandig

verblijfsdocument 150x150 Verhoging tarieven verblijfsvergunningen studenten overhaast en onverstandigHet kabinetsbesluit zet de onderwijsinstellingen in een onmogelijke positie: de termijn tussen deGerd leers 150x150 Verhoging tarieven verblijfsvergunningen studenten overhaast en onverstandig aankondiging van de verhoging en de ingangsdatum (4 werkdagen) is te krap om de studenten goed te informeren over de gestegen legeskosten en om de procedures aan te passen.
Minister Leers (Immigratie en Asiel) kondigde recent aan per 1 juli 2011 de legestarieven voor verblijfsvergunningen voor kennismigranten, studenten en gezinsleden van buiten de EU te verhogen.
Studenten buiten de EU krijgen te maken met legestarieven die zullen toenemen met € 150, een stijging van ongeveer 33%. De Vereniging van Universiteiten (VSNU), de HBO-raad, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) verwachten dat deze nieuwe en overhaaste verhoging van de leges ervoor zal zorgen dat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor kenniswerkers. Hierdoor komt de Nederlandse kennis-economie verder onder druk te staan.
Het kabinetsbesluit zet de onderwijsinstellingen in een onmogelijke positie: de termijn tussen de aankondiging van de verhoging en de ingangsdatum (4 werkdagen) is te krap om de studenten goed te informeren over de gestegen legeskosten en om de procedures aan te passen. Het besluit staat bovendien in schril contrast met de kabinetsambities om Nederland terug te brengen tot de wereldtop vijf van kenniseconomieĆ«n. “Het kabinet werpt een nieuw obstakel op om in de wereldtop vijf te komen. Alsof je de regels verandert midden in een essentiĆ«le wedstrijd,” aldus Sijbolt Noorda voorzitter van de VSNU.
Zie voor meer informatie het volledige persbericht van de VSNU:

Bron: http://www.maastrichtaktueel.nl/verhoging-tarieven-verblijfsvergunningen-studenten-overhaast-en-onverstandig/


Radboud Universiteit wil geding tegen Leers

  vrijdag 01 juli 2011 | 13:01 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 01 juli 2011 | 13:56
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Minister Gerd Leers. foto ANP
Minister Gerd Leers. foto ANP




NIJMEGEN- Rector magnificus Bas Kortmann van de Radboud Universiteit vindt dat de gezamenlijke universiteiten een kort geding aan zouden moeten spannen tegen minister Leers van Immigratie.
Tot woede van universiteiten, hogescholen en studenten verhoogt Leers de tarieven voor wetenschappers en studenten van buiten Europa die naar Nederland komen.
De nieuwe tarieven die Leers heeft vastgesteld voor inreisvisa en verblijfsvergunningen gaan in op 1 juli. Ze stijgen met honderden euro’s. Overhaast en onverstandig, zeggen studenten en universiteiten. „Deze vorm van onbehoorlijk bestuur is bijzonder schadelijk voor de reputatie van de instellingen en van Nederland.”
Volgens het ministerie dekken de nieuwe tarieven de kosten die de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) moet maken, maar daar geloven de instellingen weinig van. De Nijmeegse Studentenvakbond AKKU: „Dit is de zoveelste wijze waarop dit xenofobe kabinet de toekomst van de kenniseconomie op het spel zet.”
Rector magnificus Kortmann van de Radboud Universiteit noemt invoering van de maatregel van de een op de andere dag ‘in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel’.




Bron: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/9035545/Radboud-Universiteit-wil-geding-tegen-Leers.ece

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.