Herziene asielprocedure stap in goede richting

De herziene asielprocedure heeft een aantal verbeteringen gebracht, concludeert VluchtelingenWerk Nederland na onderzoek. Een jaar na invoering van het nieuwe asielsysteem geeft VluchtelingenWerk haar eerste bevindingen weer in de Asielbarometer. "We zijn gematigd positief, maar om echt tot een zorgvuldige asielprocedure te komen, moet met name de kwaliteit van het medisch advies verbeterd worden", stelt directeur Dorine Manson. "Daarnaast vragen we ons af of de herziene procedure niet te kort is om tot een zorgvuldige beslissing te komen." Download hier het onderzoek.

Verbeteringen
Positief is dat door het instellen van de rust- en voorbereidingstermijn asielzoekers over het algemeen beter voorbereid de procedure in gaan. Ook het voorbereidende gesprek met de advocaat en de voorlichting door VluchtelingenWerk in de rust- en voorbereidingstermijn zijn winstpunten, zo blijkt uit het onderzoek. "Al voor het eerste gesprek ging ik naar de advocaat om me voor te bereiden en bewijsmateriaal te verzamelen", vertelt een asielzoekster uit Uganda. "Mijn advocate maakte er een rapport van, dat in de procedure is ingebracht".

Knelpunten
EĆ©n van de knelpunten die uit het onderzoek naar voren komt, is de kwaliteit van het medisch advies. Uit het medisch advies voorafgaand aan de procedure moet blijken of een asielzoeker psychisch in staat is om door de IND gehoord te worden. Op dit moment is dit advies zo summier dat het weinig toegevoegde waarde heeft. GeĆÆnterviewde advocaat: "In het medisch advies stond niets over psychische klachten. Terwijl ik het, voor zowel mijn cliĆ«nt als zijn omgeving, belangrijk vind om te weten of mijn cliĆ«nt bijvoorbeeld suĆÆcidaal is." 
Andere signalen die uit het onderzoek naar voren komen, zijn dat de algemene asielprocedure te kort is om een asielaanvraag zorgvuldig af te handelen. Er is weinig tijd om achtergrondinformatie en documenten op te vragen in het land van herkomst, de beroepstermijn is te kort en de mogelijkheden tot ondersteuning en rechtshulpverlening zijn beperkt. Deze signalen moeten nader onderzocht worden. 

Aanbevelingen
VluchtelingenWerk heeft twee concrete aanbevelingen die van de herziene asielprocedure ook echt een zorgvuldige asielprocedure maken. Ten eerste moet de kwaliteit van het medisch advies worden verbeterd. Het is belangrijk om te weten of de asielzoeker in staat is om goed gehoord te kunnen worden. Dan kan de IND hier rekening mee houden bij het nemen van een beslissing op de asielaanvraag, aldus de directeur van VluchtelingenWerk. We zijn ook erg blij dat hier meer aandacht voor is, alleen moet wel duidelijker worden wat de diagnose is en welke conclusies er verbonden moeten worden aan een bepaalde diagnose. 
Ten tweede moet de versnelde achtdagenprocedure alleen gebruikt worden voor asielverzoeken die overduidelijk gegrond of ongegrond zijn. Dit moet na het houden van het nader gehoor op dag vier en na de correcties en aanvulling op het gehoor door de asielzoeker en diens advocaat duidelijk kunnen zijn. 

Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/persberichten/onderzoek-asielbarometer-vluchtelingenwerk-nederland.php

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms