Leers terecht boos over Italiaanse visa Tunesiërs

Migratiestroom doet Europa ontwaken uit droom over ontluikende democratie in Noord-Afrika. Europese Unie moet eigen zaken op orde brengen, om te beginnen een goede bewaking van de buitengrenzen

Italië wil 25.000 Tunesiërs een visum geven voor de Schengenlanden

Tranen met tuiten huilde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni (Lega Nord) over de toestroom van Noord-Afrikanen naar Italië en de weigering van andere Europese landen om Italië te helpen bij de opvang. Maar Italië heeft weinig krediet in de Europese Unie. Het land heeft de afgelopen jaren zelf amper asielzoekers opgevangen.

Italië wil nu de voornamelijk Tunesische illegalen een visum geven waarmee ze zich drie maanden vrijelijk door de Schengenlanden kunnen bewegen. Een plan dat grote woede bij andere lidstaten oproept.

Actualiteit
De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van de Unie spraken gisteren in Luxemburg over een Europees asiel- en migratiebeleid, over de manier waarop ze Egypte en Tunesië gaan helpen de migratiestromen te beheersen en over bewaking van de Europese buitengrenzen. Maar de actualiteit haalt de ministers in.

In hun wensdromen over ontluikende democratie in Noord-Afrika zagen de politici niet dat de lokroep van paradijs Europa voor tienduizenden Noord-Afrikanen sterker is dan de wens om het eigen land op te bouwen. Daardoor ging de aandacht te weinig uit naar een nieuwe trek noordwaarts dankzij de verdwenen grenscontroles in Noord-Afrika.

Boos
En nu is er ruzie tussen Italië en de overige lidstaten. Minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) is boos. Hij wil dat de Unie een aanvalsplan opstelt, de Tunesiërs terugstuurt en de Noord-Afrikaanse landen helpt bij hun ontwikkeling om verdere illegale migratie tegen te gaan. Een goed idee, maar dit kost tijd. Pas op 12 mei komen de ministers opnieuw bijeen.

De economische vluchtelingen zullen blijven komen en als Italië het plan doorzet om ze visa te geven, zullen ze zich over Europa verspreiden. Lidstaten zullen misschien grenscontroles herinvoeren, hoe hard eurocommissaris Cecilia Malmström ook roept dat dit in strijd is met de Europese regels.

Gehannes
Malmström roept al snel dat iets niet kan. Zoals ze ook al snel rept over het verdelen van vluchtelingen over de lidstaten. Ze zou maar één boodschap moeten uitdragen, namelijk dat Europa geen nieuwe immigratiestromen aankan.

Van het gehannes van nu gaat een verkeerd signaal uit naar kansloze Afrikanen: paradijs Europa kan u er nog wel bij hebben. Dat signaal moet anders.


Bron: http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/294420/Leers-terecht-boos-over-Italiaanse-visa-Tunesiers.htm?utm_source=Nieuwsbrief_dag&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief


Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd