Bredase deken kleunt mis met onderzoek naar advocaat

De Bredase deken heeft onvoldoende onderzoek verricht naar vreemdelingenadvocaat M.B. van den Toorn-Volkers in een zaak over vermeende onbehoorlijke praktijkuitoefening. Tot die conclusie komt het Hof van Discipline in een beslissing van 18 februari. De Raad van Discipline schorste de advocaat eerder voor onbepaalde tijd. Het Hof komt echter tot de slotsom dat hetgeen de deken heeft aangevoerd "onvoldoende is om de stelling te kunnen dragen dat verweerster geen blijk geeft haar praktijk uit te kunnen oefenen".

De eerdere uitspraak van de Raad van Discipline en de schorsing voor onbepaalde tijd trok de nodige aandacht in de media. BN De Stem schreef er over, en Advocatie plaatste een bericht in de rubriek Snelnieuws.
De kritiek van het Hof richt zich op drie punten. In de eerste plaats zijn volgens het Hof "de gepresenteerde gegevens niet vergaard door middel van een a-selecte steekproef, maar ter kennis van de deken gekomen door signalen van ontevredenen". Dat waren medewerkers van het Juridisch Loket Amsterdam en de Raad voor de Rechtsbijstand. De deken voerde ook andere bronnen op (onder andere "diverse advocaten uit Amsterdam", "voormalige cliënten" en een "medewerker van de IND"), maar "noch in het inleidend verzoek, noch in enige latere fase van de procedure heeft de deken enige concrete inlichting genoemd die hij aan deze bron ontleent,"aldus het Hof.

In de tweede plaats zijn de gegevens die zouden moeten leiden tot het oordeel dat er sprak is van een slechte praktijkvoering volgens het Hof "in aantal gering ten opzichte van het totaal aantal zaken dat verweerster behandeld". Het ging om twee zaken uit 2008, vier uit 2009 en drie uit 2010. In de derde plaats heeft de verweerster "op een aantal punten zodanige twijfel gezaaid dat nader onderzoek geboden is, waartoe in de onderhavige procedure geen ruimte meer is (...)."

Bron: http://www.advocatie.nl/page?1,4755/actueel/bredase_deken_kleunt_mis_met_onderzoek_naar_advocaat


Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd