Asielzoeker gebaat bij discrete actie

AMSTERDAM - Hulporganisaties en advocaten zijn sinds de ophef over het Afghaanse meisje Sahar huiverig om schrijnende zaken van asielzoekers in de publiciteit te brengen. Vluchtelingenwerk Nederland zegt dat media-aandacht nu meer kwaad dan goed doet voor asielzoekers die hopen dat de minister voor hen een uitzondering maakt.

Dat is een opvallende wijziging. Onder voorgaande kabinetten werden kranten en tv veelvuldig bestookt met verhalen van asielzoekers die onrecht werd aangedaan in de ogen van hun belangenbehartigers.

Publicitaire druk werd veelvuldig ingezet om politici te doen zwichten. Maar nu het kabinet van VVD en CDA aan de macht is, gesteund door de PVV lijkt een andere strategie geboden.

Buiten de camera's
'Minister Leers voelt zich door alle media-aandacht in de Sahar-zaak in een hoek gedrukt', zegt Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk. 'Het lijkt er nu op dat het handiger is buiten het oog van de camera's een beroep te doen op de discretionaire bevoegdheid van de minister.' Zo kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers in zeer uitzonderlijke gevallen alsnog een verblijfsvergunning krijgen.

De afgelopen weken liet Leers doorschemeren dat hij mogelijk een uitzondering had kunnen maken voor Sahar en familie, als de zaak hem discreet was voorgelegd. Doordat ze deel werd van een politieke discussie, voelde hij zich genoodzaakt zijn rug recht te houden ten opzichte van de PVV. Die partij vreest dat een uitzondering voor de Afghaanse familie het hele asielbeleid ondermijnt.

Betere inschatting
In een poging zich te bevrijden uit deze spagaat opperde de CDA'er de discretionaire bevoegdheid deels over te hevelen naar burgemeesters. Lokale politici, die de asielzoekers kennen, zouden een betere inschatting kunnen maken. Mooie bijkomstigheid is dan dat Leers niet meer de kastanjes uit het vuur hoeft te halen.

CDA-burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch poogt collega's bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten te enthousiasmeren. 'Als burgemeester heb je de gezichten bij de families. Dan kom je tot een andere afweging.' Vier CDA-burgemeesters steunen hem. Maar de coalitiefracties in de Kamer zien niets in het overhevelen van bevoegdheden.

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1859010/2011/03/12/Asielzoeker-gebaat-bij-discrete-actie.dhtml?goback=%2Egmp_1624427%2Egna_1624427%2Egmp_1624427%2Egde_1624427_member_46785606

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris