Meer migranten verlieten in 2010 Nederland vrijwillig

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ziet een stijging van het aantal migranten dat er voor kiest om Nederland te verlaten. In 2010 heeft IOM 3.064 personen begeleid met de terugkeer naar hun land van herkomst of hervestiging naar een derde land waar toelating gewaarborgd is, vergeleken met 2.583 personen vorig jaar. IOM heeft de verwachting dat deze stijging in 2011 zal aanhouden.

Van de 3.064 personen die in 2010 vrijwillig met IOM uit Nederland zijn vertrokken, had 55% een asielachtergrond, had 40% nooit een verblijfsvergunning aangevraagd (irreguliere migranten) en had 5% een reguliere verblijfsprocedure doorlopen.
De belangrijkste landen waarnaar migranten teruggekeerden, zijn Irak, Brazilië, Macedonië, Georgië en China.

De terugkeerders zijn in 2010 verspreid over een groter aantal landen van herkomst dan in 2009. In 2010 is het aantal Irakezen dat vrijwillig terugkeerde gedaald van 719 naar 549 personen, 18% van het totaal aantal vertrekkers. Het aantal terugkeerde personen naar Brazilië is in 2010 licht gedaald. Het toegenomen vertrek onder Macedoniërs en Georgiërs in 2010 hield verband met de gestegen instroom van asielzoekers uit deze landen. Het vrijwillig vertrek met IOM naar China is in 2010 eveneens toegenomen.

De toename in vrijwillig vertrek is het gevolg van de extra inspanningen van de organisatie. De uitbreiding van terugkeer ondersteunende projecten zorgde voor meer herintegratieassistentie aan de doelgroep en kwetsbare migranten. De inzet van IOM op haar diplomatieke relaties resulteerde in meer afgiftes van reisdocumenten en doorverwijzingen naar IOM vanuit diplomatieke vertegenwoordigingen. Spreekuur op ontmoetingsplaatsen voor migranten en in vreemdelingenbewaring en de inzet van medewerkers die uit dezelfde regio afkomstig zijn als migranten waren tevens belangrijke instrumenten.

De begeleiding van IOM omvat advies en informatie over vrijwillige terugkeer of hervestiging in een derde land en feitelijke ondersteuning bij verantwoorde terugkeer. IOM biedt migranten actuele en betrouwbare informatie over herintegratiemogelijkheden in de landen van herkomst. Daarnaast kan IOM met inzet van 460 kantoren wereldwijd individuele ondersteuning bieden bij terugkeer en herintegratie.

De individuele begeleiding en ondersteuning die IOM biedt voorafgaand aan vertrek en na terugkeer in het land van herkomst, speelt een zeer belangrijke rol bij het wegnemen van belemmeringen bij terugkeer en stimuleert vrijwillig vertrek uit Nederland

Bron: IOM

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)