Huwen met migrant bepaalt gezinsleven

Turkse mannen die hun vrouw in Turkije gaan halen, huwen jonger, zijn ouder dan hun vrouw, worden jonger vader, hebben meer kinderen en wonen vaker in bij hun ouders.

Marokkanen en Turken van de tweede generatie - zowel mannen als vrouwen - hebben vaak een huwelijkspartner uit Marokko en Turkije. Dat is algemeen bekend. Maar Edith Lodewijckx, sociaal demograaf bij de studiedienst van de Vlaamse overheid, onderzocht nu ook wat dat betekent voor de gezinsvorming: op welke leeftijd mensen huwen, wanneer ze hun eerste kind krijgen, of ze al dan niet bij (schoon)ouders inwonen en wat het leeftijdsverschil tussen de huwelijkspartners is.

Daarvoor onderzocht ze Turken en Marokkanen van de tweede generatie, mannen en vrouwen dus die geboren zijn tussen 1969 en 1978.

Of ze hun partner in hun herkomstland halen of in België blijkt wel degelijk invloed te hebben. Een aantal opmerkelijke verschillen.

Bij Marokkaanse en Turkse mannen en vrouwen van de tweede generatie is het leeftijdsverschil tussen de huwelijkspartners significant groter wanneer er sprake is van een huwelijksmigrant. Het verschil is bij Marokkanen groter dan bij Turken. Dertig procent van de Marokkaanse mannen die hun bruid in Marokko gaan halen, is minstens zeven jaar ouder, in tien procent van de gevallen is hij zelfs minstens tien jaar ouder. Bij Marokkaanse vrouwen die hun bruidegom in Marokko halen, is het leeftijdsverschil nog groter. In vijftien procent van de huwelijken is het leeftijdsverschil meer dan tien jaar. Als deze mannen en vrouwen hun partner in België vinden, komt een dergelijk groot leeftijdsverschil bijna niet voor.

Volgens de Turkse traditie woont men na het huwelijk tijdelijk bij de ouders van de man. Een derde van de Turkse mannen met een huwelijksmigrant woont na vijf jaar huwelijk nog altijd bij zijn ouders. Als ze hun bruid in België halen, gaat men veel sneller apart wonen.

Turkse mannen krijgen op jongere leeftijd hun eerste kind als ze trouwen met een huwelijksmigrant. Ze krijgen hun kinderen ook vroeger na hun trouwdatum en hebben na acht jaar huwelijk significant meer kinderen dan als ze trouwen met een Turkse vrouw die in België opgroeide.

Marokkaanse mannen en vrouwen stellen de komst van kinderen dan weer langer uit als ze hun partner in het land van herkomst haalden. Na één jaar huwelijk heeft drie vierde van de Marokkaanse mannen en vrouwen een kind als ze hun partner in België vonden. Als ze met een huwelijksmigrant trouwden, is dat maar bij één op de tien huwelijken het geval.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GO34MRJF&subsection=3

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris