'EU moet kabinetsplan illegalen verhinderen' (+ noot)

BRUSSEL - Europarlementariërs van PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat de Europese Commissie druk uitoefent op de regering-Rutte om illegaal verblijf in Nederland niet strafbaar te stellen.

Het kabinet zou zijn plannen hiertoe moeten intrekken.

Volgens de Europarlementariërs zijn de kabinetsplannen ondoordacht, onmenselijk en contraproductief.

''Illegaal verblijf is geen criminaliteit'', stelt Sophie in 't Veld van D66. Illegalen dreigen volgens haar onterecht te worden gestigmatiseerd.


Averechts

Dennis de Jong van de SP denkt dat de maatregel averechts werkt. ''Voor justitie en de arbeidsinspectie wordt het nog veel moeilijker malafide uitzendbureaus, werkgevers of mensenhandelaren aan te pakken.

Illegalen zullen nog minder bereid zijn aangifte te doen.'' Judith Sargentini van GroenLinks noemt het zinloos de gevangenissen te gaan vullen met illegalen die, nadat ze zijn uitgeprocedeerd, ''geen kant op kunnen''.


Bestrijden

Emine Bozkurt van de PvdA en Peter van Dalen van de ChristenUnie onderstrepen dat illegaliteit bestreden dient te worden. Maar volgens Bozkurt moet het kabinet het probleem bij de wortel aanpakken: bij mensenhandelaren en malafide bedrijven.

Van Dalen noemt het absurd dat artsen of kerken die hulp verlenen aan illegalen, strafbaar gesteld zouden kunnen worden wegens medeplichtigheid.

Bron: http://www.nu.nl/politiek/2435457/eu-moet-kabinetsplan-illegalen-verhinderen.html

Law Blogs
Law blog

Veel politici zijn niet echt doorgewinterde vreemdelingenpraktijk mensen. Ook hier zie je weer duidelijke gevallen van klok en klepel.

Ik ben er voor om illegaliteit strafbaar te stellen Laat ik u uitleggen waarom ik zo'n toch impopulair standpunt innneem:

Tot op heden probeert de politiek illegaliteit preventief tegen te gaan door welhaast onmogelijke eisen te stellen aan mensen die naar Nederland willen komen. Het is bijna onmogelijk om een visum te krijgen voor familiebezoek. Juist omdat in het verleden zoveel mensen misbuik hebben gemaakt van de gelegenheid en illegaal in Nederland zijn blijven hangen. Dus ben je nu een Nederlands meisje en krijg je tijdens je stage verkering met een jongen in Indonesië dan kan jet het wel vergeten dat hij ook eens jouw land en jouw ouders kan komen bekijken. Of ben jij getrouwd met een Marokkaanse met een universitaire opleiding maar knalt je baas je er uit en moet je bij een uitzendbureau aan de slag terwijl je bezig was je vrouw naar Nederland te halen en ze al haar inburgeringsexamens heeft gehaald, dan moeten jullie maar gaan wachten tot er weer een arbeidscontract komt terwijl je de afgelopen 15 jaar altijd gewerkt hebt. Dit allemaal omdat er zo'n misbruik werd gemaakt van de gelegenheid. Maak die regelingen eens minder rigide maar zorg dat mensen wiens verblijfsvergunning verloopt of die gewoon altijd illegaal hier zijn geweest worden uitgezet!

En illegaliteit geen misdrijf? Nee maar er wordt wel zwart gewerkt zonder belasting af te dragen en wordt er oook nog oneerlijke concurrentie bedreven, of er wordt wel door Gemeentes uit de OZB-kas illegalen opgevangen. Maar als die illegaal ziek wordt dan meldt hij zich wel bij het ziekenhuis. En wie mag dat allemaal betalen? De mensen die legaal in Nederland zijn. Is dat ook niet een soort stelen?

Het is echt een waandenkbeeld dat illegalen geen kant opkunnen. Voor diegenen waar dat wel voor opgaat is er een speciale verblijfsvergunning genaamd "buiten schuld Nederland niet kunnen verlaten" en voor sommigen een verblijfsvergunning "medisch". Wij Nederlanders denken altijd dat we mensen alleen maar kunnen helpen door ze in Nederland te houden. Dit terwijl ik al jaren een Tanzaniaanse oma onderhoud voor het wereldse bedrag van 30 euro in de maand!!!!!!!!!! (Zie Stichting Dorcas) en wij bij de rechtbank een zelfde collectebus hadden voor een project in Sri Lanka. Dus als die kerken zo graag willen helpen laat ze dan die mensen blijven ondersteunen terwijl ze volgens hun wettelijke plicht zijn teruggegaan naar het land van herkomst. Help mensen een menswaardig bestaan opbouwen in hun  eigen land en in hun eigen cultuur. Doe eens aan `out of the box´denken. Is het voor zo iemand moeilijk in het dorpje waar men vandaan komt, is dan in de stad gaan wonen geen idee? Wat is er daadwerkelijk nodig om in het land van herkomst zijn draai te vinden? Want wordt die illegaal nou zo gelukkig hier in Nederland of is dat puur onze verwaandheid dat we denken dat verblijf hier het beste is?

Stel de grenzen open voor mensen die op een legale manier naar Nederland komen en beloon niet de mensen die lak hebben aan onze wetten en regels! En dan heb ik het nog niet over die mensensmokkelaars die 10.000 dollar per illegaal opstrijken. Want die houden wij 'in business' door illegaliteit mogelijk te maken. En die lui zijn echt harde slechtes. Heeftt u ook die foto's gezien van mensen die ze gewoon laten sterven in de Sahara? Of van die mensen die verdrinken in de Middellandse Zee omdat ze over boord worden gegooid bij de Spaanse kust?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag