Klasgenoten in actie tegen de uitzetting van Sahar (13)

Leeuwarden - Klas 2D en andere leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden verzetten zich tegen de dreigende uitzetting van hun klasgenoot Sahar Hibrahim Ghel (13) en diens familie, oorspronkelijk uit Afghanistan. Met posters, flyers, een handtekeningenactie, een brief aan de raad en een hyvespagina proberen ze de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op andere gedachten te brengen. De hyvespagina had vanochtend, nog geen etmaal na de opening, al bijna duizend leden.
,,Sahar woont al meer dan tien jaar in Nederland en ze is sindsdien al tien keer verhuisd”, legt klasgenoot Anna Jansma uit. ,,Al die tijd zitten zij en haar familie in een procedure. Ik geloof dat het nu al de zesde is.” Tot twee weken geleden woonde het gezin in het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie. Inmiddels zit het op gezag van de IND in Den Haag, in afwachting van uitzetting. ,,Het is nu duidelijk dat ze niet in Nederland mogen blijven, maar ze kunnen nog in hoger beroep, geloof ik.”
De klas krijgt van school de ruimte om aan de actie te werken. ,,We mogen bepaalde lessen overslaan.” De vriendinnen hebben intussen via msn en sms contact met Sahar. ,,Ze is heel gespannen”, zegt klasgenoot Ilse Gosliga. ,,Ze is zo Nederlands, ze heeft geen idee wat ze in Afghanistan zou moeten.”




Gisteren was ik op de reunie van de SIB alwaar iemand van Clingendael en iemand van Cordaid over Afghanistan een lezing hielden. Beiden die daar vaak kwamen gaven aan dat de situatie van vrouwen daar vreselijk is. Wat mij verbaasde is dat het Ministerie van Defensie en van Ontwikkelingssamenwerking en NGO's daar veel moeite en geld aan spenderen maar de IND daar helemaal geen rekening mee houdt.

Vraag is alleen wat zou de IND dan moeten doen. Wanneer de regel zou worden dat jonge in Nederland opgegroeide meisjes niet terug zouden hoeven dan zijn er families die dat echt gaan misbruiken door er of speciaal kinderen voor te krijgen of het feit dat ze net een dochter hebben gekregen het signaal vinden om in de vrachtwagen naar Nederland te stappen. Nu denkt u wellicht "dat lijkt me sterk", maar ik heb dat zien gebeuren in Somalische kringen op het moment dat een tienermeisje haar procedure had gewonnen.

Wat te doen dan tegen misbruik en toch zo'n meisje als Sahar beschermen? Immers er worden miljoenen in hulp aan vrouwen in Afghanistan gestopt. Een terugkeerprogramma die zorgt dat zo'n meisje daar nog enigszins goed terecht komt? Of hier de mogelijkheid bieden in een pleeggezin haar schoolopleiding af te maken (zodat ouders het nooit als smoes kunnen gebruiken om te kunnen blijven)? In een geval als dit zal een ieder het zo'n meisje gunnen maar de overheid zal als de dood zijn voor precedentwerking want ieder menselijk gebaar wordt door mensensmokkelaars misbruikt die 10.000 dollar verdienen per gesmokkelde Afghaan.

In het geval van dat Somalisch meisje is er ooit een nieuw asielverzoek vanuit de puber gedaan wat gezien werd als een eerste aanvraag en niet als een herhaalde. Zij gaf aan bang te zijn voor sexuele verminking en dat was in de procedure van de ouders niet aan de orde gekomen. Zo kunnen ze misschien ook in dit geval wel een puur op dit meisje gericht asielverzoek laten indienen met een berg achtergrond informatie er bij over gebrek aan scholing, vrouwenmishandeling etc.

Misschien zelfs nog een idee om een reguliere aanvraag in te dienen op grond van artikel 8 EVRM namelijk het recht op een privéleven.

En hoe heette die Bosnische ook al weer die mevrouw Verdonk zo'n hoofdpijn bezorgde omdat ze een verblijfsvergunning voor studie wilde en ook uiteindelijk kreeg? Gelijkheidsbeginsel?

Hopelijk heeft ze een goed advocaat.







Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

Deportation of Afghan children would violate UN conventions