Ict-falen bij immigratiedienst al jaar bekend

De Algemene Rekenkamer heeft al in maart gewaarschuwd dat invoering van het nieuwe ict-systeem Indigo bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) per 1 januari niet gehaald zou worden.

server storing.Foto:Creative Commons: ChrisDagMinister Leers van Immigratie en Asiel heeft nu een onderzoek aangekondigd naar de problemen van de invoering van het nieuwe computersysteem. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Door de vertraging bij de invoering kan de nieuwe Wet modern migratiebeleid niet zoals gepland per 1 januari in werking treden.

In voorjaar gestart

De IND is in het voorjaar gestart met de invoering van Indigo. Er is toen begonnen met het digitaliseren van alle dossiers. Vervolgens moest de informatie uit het digitale dossier gekoppeld worden aan informatie van andere organisaties. Toen dat op grote schaal werd doorgevoerd, bleek het systeem niet goed te functioneren. Onduidelijk is nog waar het probleem precies zit.
Direct bij de start van het project waarschuwde de Algemene Rekenkamer al dat de deadline van 1 januari 2011 niet zou worden gehaald. In een vervolgonderzoek naar de processen bij de IND kwam onder meer naar voren dat de ontwikkeling van Indigo al in 2009 stagneerde. Toch zei de IND tegen de Rekenkamer dat het de deadline van invoering wel kon halen, maar de Rekenkamer zette daar grote vraagtekens bij.

Kamervragen

Naar aanleiding van dat rapport zijn Kamervragen gesteld. In antwoord op die vragen zei de Rekenkamer dat “de IND heeft toegezegd dat Indigo in de loop van 2011 operationeel zal zijn”. De Rekenkamer gaf aan geen concrete aanwijzingen te hebben om te twijfelen aan die, blijkbaar nieuwe, deadline, die dus afwijkt van hetgeen minister Leers hanteert. Het vorige kabinet ging er steeds vanuit dat implementatie per 1 januari zou lukken, zo schrijft hij.
Leers wil met de uitkomsten van het onderzoek tot aanbevelingen komen om de gesignaleerde problemen op te lossen en verdere risico’s te beperken. Daarnaast wil hij bekijken welke gevolgen het later invoeren van de Wet modern migratiebeleid heeft. Hij zegt nu vast te houden aan de handhaving van de Vreemdelingenwet 2000.

Bron: http://webwereld.nl/nieuws/67820/ict-falen-bij-immigratiedienst-al-jaar-bekend.html 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.