Geen gedwongen uitzetting naar onveilig Somalisch gebied

Nederland zal uitgeprocedeerde asielzoekers uit Somalië wel terugsturen naar sommige provincies van Somalië, maar niet naar de onveilige hoofdstad Mogadishu en mogelijk ook niet naar Centraal- en Zuid-Somalië.

Alleen asielzoekers die uit Mogadishu komen en bovendien niet naar een ander deel van Somalië kunnen, mogen voorlopig in Nederland blijven. Dit zal steeds individueel worden beoordeeld. Daarnaast zal ook op individuele basis bekeken worden of Centraal- en Zuid-Somalië voor de betrokken asielzoeker veilig genoeg zijn om naar terug te gaan. Centraal- en Zuid-Somalië zijn in elk geval niet veilig genoeg voor niet-Somali minderheden, alleenstaande vrouwen en alleenstaande minderjarigen die oorspronkelijk uit Mogadishu komen. Anderen zullen naar een veiliger deel van Somalië terug moeten gaan, zelfstandig of gedwongen, als zij niet op individuele gronden bescherming in Nederland nodig hebben.

Dit schrijft minister Leers (Immigratie en Asiel) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Hij reageert hiermee op een uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) trof eerder in individuele zaken zogenoemde 'interim measures' (voorlopige voorzieningen), waardoor sommige uitzettingen naar Mogadishu voorlopig werden tegengehouden.

De internationale luchthaven in de hoofdstad Mogadishu is onder controle van het leger van de centrale regering van Somalië; het is daardoor veilig om er aan te komen en van daaruit door te reizen naar andere gebieden, aldus Buitenlandse Zaken. De noordelijke, autonome gebieden Puntland, Somaliland, Sool en Sanaag kunnen veilig genoeg zijn voor mensen uit Somalië.

Eerder moest Leers de gedwongen uitzetting van vluchtelingen naar Irak op aanwijzing van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stopzetten.

Cijfers
In de eerste helft van 2010 is het aantal Somalische asielzoekers dat naar Nederland kwam met 60% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009 (1400 tegenover 3510). Ook het aantal verleende asielvergunningen voor Somaliërs is gedaald. In de eerste helft van 2010 kregen bijna 1700 Somaliërs een asielvergunning, 53% van de afgehandelde aanvragen. In het eerste halfjaar van 2009 werd nog 64% van de afgehandelde asielaanvragen van Somaliërs ingewilligd. Leers baseert zijn conclusie ook op het ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de veiligheidssituatie in Mogadishu van maart tot en met augustus dit jaar. In Mogadishu vonden ernstige en wijdverspreide schendingen van de mensenrechten plaats. Ook vielen er veel burgerslachtoffers als gevolg van geweld.

Bron: http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2010/11/20/ex-asielzoekers_niet_gedwongen_naar_onveilig_soma/

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?