VACATURE: Vluchtelingenwerk zoekt beleidsmedewerker asiel

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.
Naar schatting ruim 5.000 vrijwilligers en enkele honderden betaalde medewerkers in het land en op het Landelijk Bureau in Amsterdam zetten zich hier dagelijks vol overgave voor in.

De afdeling Asiel van het Landelijk Bureau van VluchtelingenWerk Nederland in Amsterdam zoekt, voorlopig voor de periode van één jaar, per direct een:

Beleidsmedewerker (m/v)
(32 uur per week)

Wat worden je hoofdtaken?
Je draagt bij aan het ontwikkelen van het beleid en de strategie van VluchtelingenWerk Nederland op het gebied van opvang, rechtsbescherming en duurzame terugkeer. Via een uitgebreid netwerk werk je aan externe beleidsbeïnvloeding, volg je ontwikkelingen en deel je kennis en beleidsstandpunten. Je onderhoudt een actieve werkrelatie met medewerkers van VluchtelingenWerk in de asielzoekerscentra en ondersteunt hen met het verder ontwikkelen van methodieken. Je maakt deel uit van een breed team, waar ieder in het eigen aandachtsgebied oog heeft voor de verbinding tussen beleid en praktijk.
Binnen de afdeling is besloten de komende jaren extra aandacht te geven aan de kwaliteit van de opvang van asielzoekers in Nederland.

Wat vragen wij van je?
- WO werk- en denkniveau
- Brede inhoudelijke kennis van het gehele werkveld en de organisatie
- Gedegen inhoudelijke kennis van en ervaring met het eigen beleidsterrein
- Beleidservaring
- Kennis van het externe netwerk van politiek, bestuurlijk en maatschappelijk relevante partijen
- Ervaring met projectmatig werken
- Goede communicatieve vaardigheden
- Goede beheersing van de Engelse taal

Wat bieden wij je?
Wij bieden goede secundaire arbeidsvoorwaarden volgens CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening en een salaris van maximaal € 4.016,- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.

Je schriftelijke sollicitatie kun je vóór 31 juli a.s. richten aan VluchtelingenWerk Nederland, eenheid P&O, t.a.v. Maureen Dijkman, Postbus 2894, 1000 CW Amsterdam, onder vermelding van de functie waarop je reageert. Je kunt je sollicitatie ook e-mailen naar vacatures@Vluchtelingenwerk.nl

Informatie over de functie is te verkrijgen bij Trees Wijn-Maatman, manager asiel, tel. 020 - 346 72 00. Zie hieronder voor de functiebeschrijving en en competentieprofiel.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.





Functiebeschrijving beleidsmedewerker
Beschrijving van de hoofdtaken

1. Het genereren en analyseren van informatie op de eigen aandachtsgebieden

Verricht intern en extern onderzoek of laat onderzoek verrichten, stelt beleidsnotities en adviezen op inzake de standpunten/werkwijze van de vereniging op het terrein van toelating en verblijf van asielzoekers en vluchtelingen.
Draagt bij aan de planning van de afdeling, waarin onder aansturing van de manager en in overleg met Strategie & Ontwikkeling prioriteiten worden bepaald.
Neemt regelmatig deel aan afstemmingsoverleg over signaleringen en actuele ontwikkelingen.
Genereert met name extern informatie en zorgt voor het actueel houden en intern verspreiden/overdragen van de benodigde kennis ten aanzien van ontwikkelingen, standpunten en beleidslijnen binnen de eigen aandachtsgebieden.
Levert vanuit de eigen vakkennis en de ontwikkelingen op de eigen aandachtsgebieden een inhoudelijke bijdrage aan verschillende interne periodieken/informatiedragers.
2. Het adviseren over en vertegenwoordigen van de eigen aandachtsgebieden

Onderhoudt voor de eigen aandachtsgebieden een extern netwerk, draagt daarin de visie en standpunten van de vereniging uit en levert een bijdrage aan de externe beleidsbeïnvloeding en belangenbehartiging t.b.v. de eigen aandachtsgebieden.
Stemt de activiteiten op het gebied van beleidsbeïnvloeding bij overlap af met de andere beleidsmedewerkers en de managers van de afdelingen en informeert het hoofd van de eenheid hierover.
Treedt op als accounthouder voor een aantal externe contacten, ontwikkelt, onderhoudt en participeert in die zin in externe netwerken van relaties, deskundigen en (politiek en andere) betrokkenen en draagt daarbij de visie en standpunten van de vereniging uit.
Volgt, signaleert en analyseert interne en externe (beleids)ontwikkelingen en levert een bijdrage aan de formulering van standpunten en voorstellen betreffende de voorbereiding, ontwikkeling en uitvoering van het beleid ten aanzien van eigen aandachtsgebieden en aan daaraan gerelateerde beleidsterreinen.
Levert een bijdrage aan de ontwikkeling en verdere uitwerking van producten (zoals notities en brieven), diensten, activiteiten en dergelijke van de eigen aandachtsgebieden en de uitvoering van eventuele pilotprojecten.
Vertaalt nieuwe/veranderde beleidsstandpunten naar de directe consequenties voor regionale afdelingen, adviseert hierover en levert een bijdrage aan de ontwikkeling en innovatie van methodieken, instrumenten, procedures en dergelijke.
Beantwoordt rechtstreekse vragen met beleidsmatige implicaties uit de organisatie en zorgt voor het opvangen, analyseren en uitwerken van signalen ten aanzien van ontwikkelingen en vragen vanuit de regionale afdelingen en derden, beoordeelt de noodzaak tot het nemen van actie en treedt waar nodig in overleg met betrokkenen.

3. Het verrichten van overige werkzaamheden

Verricht binnen de afdeling overige werkzaamheden van vergelijkbare aard en niveau.
Voert de bovenstaande taken met een hoge graad van professionele zelfstandigheid binnen de bestaande beleidskaders uit.
Werkt in voorkomende gevallen samen met stagiaires en/of vrijwilligers, treedt eventueel op als mentor/begeleider.
Functie-eisen
- WO werk- en denkniveau
- Brede inhoudelijke kennis van het gehele werkveld en de organisatie
- Gedegen inhoudelijke kennis van en ervaring met het eigen beleidsterrein
- Beleidservaring
- Kennis van het externe netwerk van politiek, bestuurlijk en maatschappelijk relevante partijen
- Ervaring met projectmatig werken
- Goede communicatieve vaardigheden
- Goede beheersing van de Engelse taal



Competentieprofiel beleidsmedewerker
Flexibiliteit/aanpassingsvermogen
Is in staat snel te schakelen in de veelheid aan activiteiten en contacten en wanneer het gaat om externe standpuntbepaling. Kan zich daarbij snel inwerken en inleven in veranderende omstandigheden. Kan mede richting geven aan, maar ook volgend zijn in veranderende standpunten en kan deze als woordvoerder dan ook uitdragen. Kan goed functioneren in een steeds wisselende samenstelling van functionarissen, deskundigen en contactpersonen vanuit het brede netwerk. Is in staat standpunten van de organisatie te laten prevaleren boven eigen standpunten. Is in staat tot relativeren.

Verantwoordelijkheid nemen
Is aanspreekbaar op het eigen gedrag en de resultaten daarvan. Neemt initiatief om resultaten te bereiken en stelt duidelijke prioriteiten. Verantwoordt zich over afwijkend handelen ten opzichte van de afspraken. Is betrokken bij de organisatie door zaken adequaat af te handelen. Heeft de vaardigheid om zelfstandig en autonoom te handelen.

Omgevingsbewustzijn
Is goed op de hoogte van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen rondom met name vluchtelingen en asielzoekers. Weet continu een juiste inschatting te maken van de in de diverse gremia heersende standpunten en overtuigingen, alsmede achterliggende overwegingen.

Visie
Heeft een duidelijke visie op het beleid en de doelstellingen van de organisatie en het eigen beleidsveld in het bijzonder. Is in staat deze te koppelen aan de strategie en standpunten van de organisatie c.q. afdeling en zowel intern als extern met overtuiging uit te dragen, ondanks eventuele tegenwerpingen.

Beoordelingsvermogen/oordeelsvorming
Is in staat zorgvuldig situaties en ontwikkelingen te analyseren en in te schatten op welke wijze daarop moet worden ingespeeld. Kan adequaat en soms onvoorbereid beoordelen welke standpunten moeten worden ingenomen of op welke wijze en binnen welke kaders VluchtelingenWerk dient te worden vertegenwoordigd. Kan buiten gebaande paden denken en afbreukrisico's inschatten en afwegen. Kan beleidsvragen beoordelen en hoofdzaken van bijzaken onderscheiden.

Zelfstandigheid/initiatiefIs in staat om het eigen werk in te delen, prioriteiten te stellen en beslissingen te nemen teneinde de doelstelling van de functie te realiseren. Kan zelfstandig en professioneel als vertegenwoordiger optreden binnen externe overlegsituaties. Ziet mogelijkheden en onderneemt zelf actie ten aanzien van de, met name externe, beleidsbeïnvloeding en lobby, waarbij doorgaans geen mogelijkheid bestaat voor ruggespraak.

Organisatiesensitiviteit/betrokkenheid
Is zeer goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen, maar ook gevoeligheden binnen de organisatie en haar externe netwerk. Is in staat deze te vertalen naar eigen activiteiten en standpunten, kan dit aan anderen overdragen en weet als vertegenwoordiger van VluchtelingenWerk de standpunten van de organisatie te verwoorden. Is zich daarbij sterk bewust van die vertegenwoordigende rol.

Samenwerking
Is zowel intern als extern in staat samen te werken met mensen van verschillende achtergrond en met zeer uiteenlopende standpunten. Vervult daarbij op een overtuigende, tactische en prettige manier de rol van pleitbezorger en vertegenwoordiger, zonder de positie van de gesprekspartner uit het oog te verliezen. Kan zich goed verplaatsen in collega's en externe samenwerkende partners waar het gaat om verschillende posities en standpunten, wederzijdse informatiebehoefte en dergelijke en is ondanks verschillen toch in staat een gemeenschappelijk doel na te streven.

Besluitvaardigheid
Kan als vertegenwoordiger namens de organisatie zelf een inschatting maken van de situatie en de in te nemen positie/standpunten en te nemen besluiten. Is daarbij in staat de juiste afwegingen te maken en de standpunten van de organisatie uit te dragen. Beoordeelt tijdens externe bijeenkomsten welke mate van beleidsbeïnvloeding mogelijk is en stemt daar het eigen handelen op af.

Bron: www.vluchtelingenwerk.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris