Een artikel over illegalen met funeste gevolgen

Hoe behoedzaam moet je zijn als journalist?

Een moeilijk dilemma. Next-redacteur Stijn Bronzwaer schreef vier jaar geleden voor nrc.next over een bijzonder restaurant, restaurant Grenzeloos. Op de site van café Averechts, het Utrechtse café dat onderdak bood aan Grenzeloos, stond: ‘Illegale migranten koken elke dinsdag een gerecht uit hun geboorteland’. Het vrijwilligersproject is bedacht om illegalen uit de anonimiteit te halen.

Vorige week schreef hij nog eens over dit artikel (hier te lezen):

Ik mocht best een keer langskomen van de initiatiefnemer STIL [..]. Een foto maken was ook geen probleem. Angst voor de vreemdelingenpolitie hadden ze niet, zei een medewerker van het café tegen me. „Af en toe komt er wel eens iemand van de gemeente langs. Interessant café hebben jullie hier, zeggen ze dan. Het wordt gedoogd.”

De reden dat hij er nu, na zoveel jaar weer over schreef is dat de vreemdelingenpolitie maanden later met de Arbeidsinspectie het café was binnengevallen. Volgens een medewerker van Averechts tipte een medewerker van justitie na het lezen van het artikel de Vreemdelingendienst.

En kort geleden kreeg Stijn Bronzwaer het bericht dat STIL en het restaurant in een beroepszaak zouden verschijnen voor de Utrechtse rechtbank. Beiden werden eerder veroordeeld tot 24.000 euro boete door de Arbeidsinspectie, voor het in dienst nemen van de drie gearresteerde koks. De boete zou het einde betekenen van STIL.

Hij schreef een persoonlijk stuk over de zaak en journalistieke dilemma’s voor de Zin-pagina. Op het artikel dat hier helemaal te lezen is, kwamen brieven binnen, die vandaag in nrc.next staan. Een zegt:


Hoe je het ook wendt of keert, zijn artikel is de directe aanleiding voor deze gebeurtenis. Enige schuldbewustheid zou Bronzwaer dus gepast zijn in zijn relaas [..]

Een ander schrijft:

[..] Wie op deze manier – oprecht en zonder krokodillentranen – twijfelt aan zijn schuld, treft alleen al hierdoor weinig blaam. [..]

Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van een journalist? Ik ben benieuwd naar je reactie. Het hele stuk lezen via de link hierboven is aan te bevelen. Daar staat uitgebreid in hoe het is gegaan.


Bron: (ook voor links naar de artikelen) http://www.nrcnext.nl/blog/2010/07/09/een-artikel-over-illegalen-met-funeste-gevolgen/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)