Veel Arabische asielzoekers weten niet wat de aanleiding is geweest voor het ontstaan van het Vluchtelingenverdrag

Veel Arabische asielzoekers weten niet wat de aanleiding is geweest voor het ontstaan van het Vluchtelingenverdrag. Met mijn goede vriend die uit Irak was gevlucht heb ik in dit kader wel eens samen met hem over Israel en zijn eigen situatie gepraat.

Voor, tijdens (en net na) de Tweede Wereldoorlog werden vluchtelingen gezien als inwoners van een vijandige natie als hun thuisland de oorlog verklaarde en gewoon teruggestuurd. Het Vluchtelingenverdrag biedt pas sinds eind jaren veertig bescherming in zo'n situatie.

En zoals mijn oma altijd waarschuwde kan de laag beschaving van mensen heel dun zijn.

In dit kader wil ik jullie de volgende documentaire aanraden. Kijk eens naar de vreemdelingrechtelijke aspecten die daarin voorkomen. Waar zou het tegenwoordig anders gaan? En waar niet?

Wat ik ook opmerkelijk vind is dat de Poolse man van de hoofdpersoon zo goed Nederlands spreekt terwijl hij maar een paar jaar in Nederland heeft gewoond. Daar kunnen de huidige immigranten een voorbeeld aan nemen. (en let ook op hoe de Nederlandse mevrouw nu haar man al jaren is overleden zelf veel Nederlands is vergeten nu ze blijkbaar met niemand meer kan oefenen).




Portret van Selma Engel-Wijnberg, de enige Nederlandse vrouw die de verschrikkingen van het vernietigingskamp Sobibor in Polen overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De inmiddels 87-jarige Engel-Wijnberg woont sinds 1951 in de Verenigde Staten. In het portret vertelt Selma Engel-Wijnberg over haar periode in het kamp en die daarna. In Sobibor leerde zij Chaim Engel kennen en samen maakten zij de opstand tegen de SS mee. Dit leidde uiteindelijk tot de vlucht van enkele honderden Joden. Na hun vlucht hebben ze ruim negen maanden doorgebracht op de zolder van een paardenstal op het platteland van Polen. Na de bevrijding keerde het echtpaar via Odessa terug naar Zwolle waar het werd geconfronteerd met de vreemdelingenpolitie die Selma niet langer beschouwde als Nederlandse en dreigde haar met haar echtgenoot naar Polen uit te wijzen. Het echtpaar ontkwam slechts aan deze maatregel omdat Polen, inmiddels een Russische satellietstaat, geen onderdanen uit het buitenland wenste op te nemen. In 1951 emigreerde het echtpaar Engel naar Israël en in 1957 vestigde het zich in de Verenigde Staten. Sindsdien heeft Selma Engel Nederland nog maar zelden bezocht. Met interviews met de dochter en kleindochter van Selma Engel-Wijnberg, resp. Lidy en Tagan en toelichtingen door Ad van Liempt, documentairemaker en auteur van het boek 'Selma'. Geïllustreerd met archiefmateriaal, filmfragmenten uit de speelfilm 'Escape from Sobibor' en fragmenten (gelezen door actrice Ellis van Maarseveen) uit het dagboek van Selma Engel-Wijnberg dat zij schreef op haar onderduikadres in Polen.

Datum uitzending: 11-04-2010. Tijdsduur: 45'15"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?