Uitspraak Hof van Justitie inzake 120% bij gezinsvorming

Het Hof van Justitie heeft op 4 maart 2010 de prejudiciële vragen beantwoord van de Afdeling Bestuursrechtspraak vande Raad van State in de zaak Chakroun tegen de Minister van Buitenlandse Zaken. Kort gezegd ging het hierbij om de vraag of de inkomensnorm van 120% bij gezinsvorming toegestaan is en niet in strijd is met de Europese richtlijn. Op 12 maart jl. heeft de Minister van Justitie de Tweede Kamer geïnformeerd over de consequenties van dit arrest voor het toetsingskader bij gezinshereniging. In deze brief staat onder meer dat het door Nederland gemaakte onderscheid tussen gezinshereniging en gezinsvorming niet toegestaan is. Ook is de norm van 120% bij gezinsvorming te hoog. Om uitvoering te geven aan het oordeel van het Hof zal het normbedrag waaraan moet worden voldaan bij gezinsvorming en gezinshereniging gelijkluidend moeten zijn. Hiertoe dient het Vreemdelingenbesluit 2000 te worden aangepast. Het wettelijk minimumloon (WML) zal bij de inkomenstoets als uitgangspunt gelden en niet langer het normbedrag voor echtparen en gezinnen in de zin van de Wet werk en bijstand (WWB). Het bijstandsbedrag voor echtparen en gezinnen op grond van de WWB komt grosso modo overeen met 100% WML.

Momenteel wordt bekeken hoe de regelgeving moet worden aangepast. Zolang dat niet duidelijk is zal de IND op lopende aanvragen in het kader van gezinsvorming in ieder geval geen besluit nemen als niet wordt voldaan aan de 120% norm. Zodra meer duidelijkheid bestaat over de wijze waarop de IND de lopende aanvragen zal afdoen, wordt hierover gecommuniceerd.

In de brief aan de Kamer heeft de Minister aangegeven dat herziening van zaken die op moment van de uitspraak van het Europees Hof op 4 maart 2010 in rechte onaantastbaar waren geworden (dat wil zeggen: er stond geen procedure, bezwaar of (hoger) beroep meer open en de termijn daarvoor was verstreken) niet mogelijk is. Het staat betrokkenen wel altijd vrij een nieuwe aanvraag in te dienen, waarbij aan de daarvoor geldende voorwaarden (o.a. leges) moet zijn voldaan.

Bron: http://www.ind.nl/nl/inbedrijf/actueel/Uitspraak_Hof_van_Justitie_inzake_120_bij_gezinsvorming.asp

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?