Taalanalyses en contra-expertise kunnen verzorgd worden door de Taalstudio

Taalanalyse en contra-expertise in vreemdelingenzaken



Taalanalyse

Wanneer iemand in Nederland asiel aanvraagt, dient allereerst duidelijk te worden uit welke regio hij of zij afkomstig is. Bij het ontbreken van een identiteitsbewijs wordt daarbij in sommige gevallen gebruik gemaakt van een taalanalyse. Op basis van dialectkenmerken van het taalgebruik van de vreemdeling wordt middels een taalanalyse onderzocht uit welk gebied hij of zij afkomstig is. Taalanalyses vinden meestal plaats op verzoek van de overheid - al is niet principieel uitgesloten dat zij op verzoek van de vreemdeling zelf plaatsvinden. Taalanalyses in opdracht van de overheid worden verzorgd door Bureau Land en Taal van de IND.

Wanneer een vreemdeling het niet eens is met de uitkomst van een door de IND verrichte taalanalyse, of wanneer hij of zij om een andere reden een taalanalyse wil laten verrichten, kan de vreemdeling zich tot een onafhankelijke deskundige wenden voor een contra-expertise.



De Taalstudio

De Taalstudio verzorgt taalanalyses en contra-expertises voor een groot aantal talen door professionele taalkundigen. De Taalstudio treedt hierbij op als intermediair tussen personen die een taalanalyse of contra-expertise nodig hebben enerzijds en taalkundigen anderzijds, vanaf het moment van aanvraag tot en met de afronding van het rapport.

Bij De Taalstudio wordt de analyse uitgevoerd door een linguïst die gespecialiseerd is in de taal of talen die de vreemdeling zegt te spreken. In een contra-expertise maakt de expert een eigen analyse van de geluidsopname waarop de oorspronkelijke taalanalyse gebaseerd is. De vraagstelling bij de analyse is – globaal gesproken - of het taalgebruik op de opname duidelijke aanwijzingen geeft dat de vreemdeling uit het gestelde herkomstland/-gebied komt of dat hij er niet vandaan komt. De conclusies van de expert worden met voorbeelden en zo mogelijk met verwijzing naar relevante literatuur onderbouwd.

Sinds 2003 heeft De Taalstudio zich gespecialiseerd in taalanalyse en contra-expertise. De deskundigheid en kwaliteit van contra-expertises van De Taalstudio is inmiddels in veel jurisprudentie bevestigd, ook door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.



Guidelines

Alle taalanalyses en contra-expertises van De Taalstudio voldoen aan de ‘Guidelines for the Use of Language Analysis in Relation to Questions of National Origin in Refugee Cases”. Deze richtlijnen werden opgesteld door de Language and National Origin Group. De Language and National Origin Group is een groep taalkundigen die op verschillende manieren kennis hebben gemaakt met het gebruik van taalanalyse. Sommigen werkten als taalanalist voor een overheid, anderen als contra-expert of als academisch onderzoeker van taalanalyse. Zij hebben diverse theoretische achtergronden en zijn gespecialiseerd in verschillende talen en taalfamilies. De Guidelines zijn ondertekend door de taalkundigen die het document hebben opgesteld. Ze zijn nooit opengesteld voor ondertekening door andere individuele taalkundigen, maar ze zijn wel voorgelegd aan 11 grote vakorganmisaties van taalkundigen in vele delen van de wereld. Ze zijn door iedere vakvereniging waaraan ze zijn voorgelegd geaccepteerd, en vrijwel altijd unaniem. De lijst van vakverenigingen die de Guidelines onderschrijven wordt bijgehouden op de webpagina "Linguistics and Human Rights" aan de Unversiteit van Essex (http://privatewww.essex.ac.uk/~patrickp/lhr/lhrasylum.htm#Resolutions).



Aanvragen

De Taalstudio biedt op dit moment drie verschillende trajecten aan voor een contra-expertise: Contra-expertise Standaard, Contra-expertise Urgent, Contra-expertise Beperkt. Bij de eerste twee trajecten begeleiden de medewerkers van De Taalstudio het gehele traject en helpen zij de aanvrager bij het formuleren van een gerichte en zorgvuldig overwogen vraagstelling. Daarnaast wordt er in de Standaard en Urgent trajecten het taalanalyse rapport van de IND beoordeeld. Bij de Contra-expertise Urgent wordt het rapport beduidend sneller geleverd dan bij de Standaard variant.

De Contra-expertise Beperkt is een uitgeklede variant van de Contra-expertise Standaard. Dit betekent dat bepaalde begeleiding niet wordt geboden en vooral dat er meer wordt verwacht van de aanvrager. Zo kan de aanvraag uitsluitend online worden ingediend en dient alle informatie in het Engels te worden verstrekt. Ook zal de termijn waarbinnen de Contra-expertise Beperkt geleverd wordt, gemiddeld langer zijn dan bij een Contra-expertise Standaard. De Contra-expertise Beperkt is goedkoper dan de Contra-expertise Standaard. De Contra-expertise Beperkt is bedoeld als tegemoetkoming aan de grote groep asielzoekers die sinds 1 maart 2009 wegens gebrek aan financiële middelen geen mogeljkheid hebben om een Standaard Contra-expertise te laten verrichten.



Informatie

Voor meer informatie over taalanalyse en over de verschillende contra-expertise trajecten kunt u terecht op http://www.taalstudio.nl/taalanalyse/index.html Ook kunt u contact opnemen met De Taalstudio via info@taalstudio.nl of 020-5285077.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd