'KRO's Heb ik genoeg?': Karin de Groot bij de vreemdelingenpolitie

Waarom wil iemand bij de vreemdelingenpolitie werken? En zou ik dat willen doen? Met deze vragen in haar achterhoofd draait presentator Karin de Groot twee dagen mee met Utrechtse Vreemdelingenpolitie. De Groot's ervaringen zijn te zien in de tweede aflevering van `KRO's Heb Ik Genoeg?' op zondag 21 februari, om 23.15 uur op Nederland 2.

"Mensen die voor een oorlog vluchten of politiek vervolgd worden, hebben recht op asiel in Nederland. Maar er zijn ook gelukzoekers die voor minder nijpende redenen hierheen komen. En in de ogen van velen verpesten die het voor de anderen. Ik vind dat moeilijk: ik ben toch geneigd de kant van de vluchteling kiezen, maar juist daarom heeft de redactie bedacht dat ik die andere kant moet onderzoeken", zegt de Groot.

Als agent van de Vreemdelingenpolitie draait de Groot een aantal dagen intensieve diensten. Ze is getuige van diverse controles, bij bedrijven en bij mensen thuis. Systeem-plafonds worden minutieus doorzocht en kinderen gewekt als de Vreemdelingenpolitie 's avonds onverwacht voor de deur staat. Om het lesje valse identiteitspapieren kan de Groot nog wel lachen, maar bij mensen binnenvallen die rustig tv zitten te kijken, wringt het. De adrenaline die het politiewerk met zich meebrengt zorgt bovendien voor verwarring: "Het ene moment denk ik: ik hoop dat we niemand vinden, en het volgende moment denk ik, bij de slaapkamer van de kinderen daar moet je zoeken!"

De verscheurdheid van de Groot loopt als een rode draad door de uitzending en de uitleg van haar politie-maatje Piet van Hulten stelt haar maar ten dele gerust: "Mensen nemen het risico om gecontroleerd te worden. Ze worden uitgebuit en het gaat ten koste van normale arbeidsplaatsen. Wij doen ons werk naar eer en geweten."

Ervan uitgaande dat geld niet gelukkig maakt, gaat presentator Karin de Groot op zoek naar de immateriƫle rijkdom in het leven van zichzelf en van anderen in een nieuwe serie van 'KRO's Heb ik genoeg?'. De Groot begeeft zich twee dagen met heel haar ziel en zaligheid in een voor haar vreemde wereld.

KRO's Heb ik genoeg, zondag 14 februari om 23.15 uur bij de KRO op Nederland 2.

Tja weer iemand die het verschil niet begrijpt tussen een vluchteling of zelfs een asielzoeker en een gewone illegaal. In het bewaringsteam van de IND heb ik toch vooral veel dieven, tasjesrovers, stekers en dat soort mensen langs zien komen of hoertjes die in erbarmelijke situaties zo veel mogelijk geld proberen binnen te halen. En zo nu en dan een geval waar je je stond te schamen zoals mensen die hierheen waren gehaald onder valse voorwaarden en dan de hulp van de politie inriepen en gelijk in bewaring werden gesteld of dat nette stelletje studenten uit de Oekraine waarvan de man zou worden uitgezet naar Afghanistan na zijn studie en die maar naar het Westen waren getrokken omdat ze het ook niet meer wisten. Maar het merendeel waren toch de minder frisse types die daardoor met de politie in aanraking waren gekomen.

Kijk op http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=10675843&md5=4a0b81a2da06e58872adf60aa87482d4

Reacties

Populaire posts van deze blog

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd