Begeleiding voor alleenstaande vreemdelingen op de grens van volwassenheid

Alle alleenstaande minderjarige vreemdelingen krijgen in Nederland een voogd en mentor die hen begeleidt. Op de dag dat ze 18 jaar worden, vervalt deze steun. Als ze op dat moment nog geen verblijfsvergunning hebben, zijn ze zeer kwetsbaar. In Tilburg is een experiment gestart om hen te begeleiden. Ze worden ondersteund bij het terugkeren naar het land van herkomst of bij de procedure om een verblijfsvergunning te krijgen. Tot nu toe zijn veertien deelnemers ingestroomd. Het experiment duurt anderhalf jaar.

Adverteren bij Daisyconcoach


Wethouder Gon Mevis (asielbeleid): "Deze jongeren hebben vaak al veel meegemaakt in hun leven. Bijvoorbeeld als kindsoldaat, in de prostitutie of als slachtoffer van vrouwenhandel. Ze zijn door die ervaringen getekend. We kunnen deze jongeren niet zonder hulp en zonder voorzieningen op straat laten staan. Ook om te voorkomen dat ze hun toevlucht nemen tot de criminaliteit."

Adverteren bij Daisycon


Het college heeft besloten om voor dit experiment 50.000 euro subsidie te geven. Dat geld komt uit de Pardonregeling. Het Rijk betaalt eenzelfde bedrag, plus het leefgeld voor de mensen die aan het project deelnemen. Het Missionair Servicecentrum Tilburg gaat het experiment uitvoeren, samen met Stichting Vluchtelingenwerk en Nieuwkomers Brabant Centraal. Op verzoek van staatssecretaris Albayrak is er een stuurgroep opgericht waarin alle landelijk deelnemende partijen zitting hebben. Wethouder Gon Mevis is voorzitter van deze stuurgroep en vertegenwoordigt alle deelnemende gemeenten.

Opvang
Er zijn flinke stappen gezet met de afbouw van de noodopvang in Tilburg. Op dit moment maken er nog 40 mensen gebruik van deze voorziening. Voor ongeveer 35 personen is er op korte termijn uitzicht op beëindiging van de opvang. Dit komt omdat het Rijk goede stappen heeft gezet op het gebied van terugkeer en opvang. "Daar zijn we tevreden over, het is nooit een doel op zich geweest dat gemeenten zelf asielopvang organiseren. Er blijft echter een kleine groep over die niet terecht kan bij een opvangvoorziening van het Rijk. Om te voorkomen dat zij op straat en in de criminaliteit terecht komen, blijven we op een kleine schaal opvang bieden. Met een dringende vraag richting het Rijk om deze opvang zelf te regelen of de gemeente tegemoet te komen in de kosten hiervoor", licht Mevis het besluit van het college toe. De maatregel loopt vooralsnog tot 1 april 2010.

Adverteren bij Daisycon
vertaalsoftware


Bron: http://www.allepersberichten.nl/persbericht/1826/1/Begeleiding-voor-alleenstaande-vreemdelingen-op-de-grens-van-volwassenheid/

Ik snap het idee hierachter wel maar kunnen we dit niet beter als een soort ontwikkelingshulp doen in het eigen land van de vreemdeling? Zo van als je terugkeert sta je er niet alleen voor.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?