Van der Laan: ouder verplicht naar taalles


Rotterdam, 23 dec. Om de taalachterstand van allochtone ouders met jonge kinderen te bestrijden, overweegt minister Van der Laan (Integratie, PvdA) een leeftijdsonafhankelijke leerplicht.

Het kabinet onderzoekt ook de mogelijkheid van zo’n „bredere participatieplicht” voor iedereen, ongeacht herkomst. Dat staat in een brief die Van der Laan gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ouders

Van der Laan zou het liefst ouders die zelf een taalachterstand hebben, verplichten tot een taalcursus. De minister had daartoe – samen met staatssecretaris Dijksma (Onderwijs, PvdA) en minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) – onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit gevraagd onderzoek te doen naar de juridische mogelijkheid van een verbrede leerplicht. Op grond van de huidige wetgeving kan dat niet.

Een bredere participatieplicht sluit aan bij het advies van de commissie-Bakker voor een leeftijdsonafhankelijke leerplicht. „Uitgangspunt daarvan is dat je je hele leven blijft leren”, zei Van der Laan gisteren tegen de nieuwssite nu.nl. De minister was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. „Zeker als je kinderen hebt, moet je een minimaal niveau hebben en meegroeien.” Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) onderzoekt hoe dat vorm zou kunnen krijgen.

Taalvaardigheid

Volgens de universitaire onderzoekers is er geen direct verband aangetoond tussen taalvaardigheid van de ouders en de schoolprestaties van hun kind. Van der Laan meent desondanks dat het „onomstotelijk” vaststaat dat ouders, kinderen en de maatschappij erbij gebaat zijn wanneer de ouder zo goed mogelijk de Nederlandse taal beheerst.

Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article2444550.ece/Van_der_Laan_ouder_verplicht_naar_taalles


Reacties

Anoniem zei…
Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

Deportation of Afghan children would violate UN conventions