Verslag debat: 'Geen noodzaak voor nieuw detentiecentrum Schiphol'


HOOFDDORP - Er staan op dit moment in Nederland zoveel cellen leeg, dat er eigenlijk geen noodzaak is om bij Schiphol een nieuw detentiecentrum te bouwen. Dat werd afgelopen dinsdagavond naar voren gebracht tijdens een discussiebijeenkomst over vreemdelingenbewaring in het ROC Amsterdam Airport in Hoofddorp.
De bijeenkomst was georganiseerd door VluchtelingenWerk Haarlemmermeer, Amnesty International en de Raad van Kerken in Hoofddorp en Haarlemmermeer-Zuid. Aanleiding was het plan voor de bouw van een nieuw detentiecentrum aan de Sloterweg dat het tijdelijke complex op Schiphol-Oost moet vervangen. Onder leiding van gespreksleider René van Trigt debatteerden meer dan honderd belangstellenden over de noodzaak van zo'n nieuw complex, het soms extreem regime van vreemdelingendetentie en wat er moet gebeuren om daar iets aan te veranderen.
HAP-raadslid Peter van Groenigen vond het nieuwe complex aan de Sloterweg een goede kans om vreemdelingen die op hun uitzetting uit Nederland wachten een veilige plek te geven. Die veiligheid is in het huidige centrum in Schiphol-Oost niet gegarandeerd, zo bleek in september 2005 toen elf uitgeprocedeerde vreemdelingen omkwamen bij een verwoestende brand.
“Dat tijdelijk complex is er gekomen door de grote hijgerigheid van de landelijke overheid", zo stelde Van Groenigen. “We zijn een beetje besodemieterd door Den Haag. Gelukkig komt er nu een kans om de situatie te verbeteren voor mensen die er wonen. Wij moeten zorgen dat de veiligheid daar goed geregeld is."
Professor Anton van Kalmthout, hoogleraar strafrecht en vreemdelingenrecht, juichte de bouw van een nieuw detentiecentrum alleen toe als dit complex oude verpauperde centra vervangt. “Het moet vooral geen nieuwe gevangenis worden, maar meer een open centrum waar vreemdelingen niet als criminelen worden behandeld."
Dat illegale vreemdelingen doorgaans worden vastgezet voordat ze worden uitgezet, was velen een doorn in het oog. Annemarie Busser van Amnesty rekende de zaal voor dat er jaarlijks ruim 80 miljoen kan worden bespaard als vreemdelingen niet worden gedetineerd.
Dat detentie tot schrijnende situaties kan leiden, bleek uit het persoonlijke verhaal van Jean Marie Habarugira uit Burundi. Hij vertelde dat een bewaker moest lachen toen hij naakt voor hem stond voor onderzoek. Habarugira noemde sommige bewakers “monsters".

Bron: http://www.hoofddorpsecourant.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Geen-noodzaak-voor-nieuw.449849.news


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.