Spreekuur voor allochtonen met kanker


Allochtonen met kanker hebben behoefte aan hulp en advies van mensen met dezelfde culturele achtergrond. Daarom heeft Stichting Allochtonen en Kanker heeft sinds kort een spreekuur in Den Haag geopend voor allochtonen met kanker. Eerder ging in Amsterdam, Nijmegen en Tilburg al zo'n spreekuur van start.

Mehmet Uygun van de Stichting Allochtonen en Kanker zegt dat zij zich richten op alle groepen. ‘Het gaat niet alleen om Marokkanen en Turken, maar ook Surinamers, Antillianen, Chinezen en Afrikanen en zelfs om Roemenen en Polen.”

Volgens Uygun is het belangrijk dat mensen terecht kunnen bij een hulpverlener met dezelfde culturele achtergrond. “In veel culturen is kanker nog steeds een taboe. Ze willen er niet over praten binnen de familie –en kennissenkring, maar zijn wel op zoek naar lotgenoten die hen begrijpen of de ziekte zelf hebben meegemaakt.” Tijdens het spreekuur kan de patiënt zijn verhaal kwijt en kunnen vragen worden gesteld over de soorten kanker, hulpverlening, voorzieningen en de nazorg.


Taboe

De groep die de meeste moeite heeft om over de ziekte te praten zijn volgens Uygun de Hindostanen. “Zij zien het als een besmettelijke ziekte. Zij zoeken iemand die de taal, cultuur en achtergrond begrijpt. Daarom is er ook een Hindostaanse geestelijke beschikbaar.” De problemen bij Surinamers en Antillianen zijn vrijwel hetzelfde. “Ze zijn onbekend met de ziekte, weten de weg niet en willen er niet over praten omdat het een taboe is.”

Het verschil met andere organisaties en deze stichting zit in de benadering van de patiënten, meent Uygun. “Wij kennen de achtergronden van de patiënt en weten hoe wij die moeten benaderen. De Nederlandse collega’s zijn te direct en te open.”

Bewustwording rondom allochtone patiënt

Om de gewone hulpverlening de helpende hand te bieden om het contact met allochtonen patiënten te verbeteren, worden lezingen gegeven en ervaringen gedeeld. “Wij proberen hen duidelijkheid te geven over de manier van communicatie, de waarden en normen in een cultuur, de taal en de schaamte die er speelt.”

Bron: http://www.rnw.nl/nl/suriname/article/spreekuur-voor-allochtonen-met-kanker

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)