"Moordenaar krijgt asiel" (volgens de Telegraaf - ik kan de bijbehorende uitspraak niet vinden)


DEN HAAG - De Iraakse moordenaar Moayad A., die werd veroordeeld wegens betrokkenheid bij een gruwelijke eerwraakmoord op zijn schoonmoeder en die de IND al jaren het land uit probeert te krijgen, mag definitief blijven.

In het zoveelste hoger beroep, om de beslissing van de IND om hem als ongewenst vreemdeling het land uit te zetten, aan te vechten, heeft Moayad A. nu steun gekregen van de Raad van State. Dit hoge rechtscollege, het juridische eindstation voor de asielzoeker, vindt dat hij in Nederland mag blijven omdat hij hier een kind heeft verwekt. Volgens de Raad van State is uitzetting van de Irakees daarom in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag van de rechten van de mens. Volgens de Raad van State is het „bijzonder slecht” voor de dochter als het contact met de vader wordt verbroken omdat hij terug zou moeten naar Irak. De IND moet de moordenaar nu een verblijfsvergunning verstrekken.

Bovendien vindt de Raad van State dat hem de verblijfsvergunning hem niet kan worden geweigerd omdat het misdrijf waarvoor hij is veroordeeld is verjaard.

Moayad A. werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar, waar hij maar acht jaar van uitzat. Hij kwam in 1997 vervroegd vrij.

"Een slachtpartij", noemde de Assense rechtbankpresident mr. J. Meijeringh destijds het minuten durende executieproces dat de familieleden voor de vrouw hadden uitgedacht. Daarbij reed de Volvo, die de moordenaars als wapen gebruikten, minstens vier keer voor- en achteruit over het hoofd en lichaam van de 37-jarige Koerdische asielzoekster Gulistan Saleh Saleh en tussendoor werd ze nog met een stok afgeranseld. Zij moest sterven. Dat was haar in familieberaad vastgestelde straf voor overspel.

Landweggetje

Echtgenoot Bohran O. gooide haar die avond van de 1e april op een landweggetje in Vledder op de grond en samen met schoonzoon Moayad A. hield hij haar armen en benen vast, toen zij de chauffeur van de auto toeschreeuwde: "Doe maar! Over haar hoofd!" .

Voor zijn aandeel in deze gruwelijke eerwraakmoord op zijn schoonmoeder werd de asielzoeker ook tot ‘ongewenste vreemdeling’ verklaard, maar de IND verzuimde hem uit te zetten.

De Irakees verzette zich de afgelopen jaren telkens tegen uitzetting omdat het in Irak niet veilig is en hij daarom niet terugkan. Hij is al die tijd in Nederland gedoogd waarna de Raad van State nu dus bepaald dat zijn zaak is verjaard zodat hij om die reden niet meer het land kan worden uitgezet.

Kamervragen

De IND kwam pas enkele jaren geleden in actie nadat PVV-Kamerlid Sietse Fritsma Kamervragen over de affaire stelde. Het kamerlid, die nog altijd contact heeft gehouden met de dochter van het slachtoffer, is geschokt: „Door het Europees Verdrag voor de rechten van de mens – gevaar van onmenselijke behandeling in land van herkomst - kunnen dus niet alleen oorlogsmisdadigers, maar ook monsters van dit kaliber in Nederland blijven wonen. Het is natuurlijk te treurig voor woorden. Wat is ons vreemdelingenbeleid waard als we niet eens tegen kunnen gaan dat dit soort schorem verblijfsrecht in Nederland krijgt? Voor criminelen is in Nederland meer aandacht dan voor het slachtoffer. Dat zie je ook aan deze uitspraak. Er wordt tien pagina’s lang gezeverd over de omstandigheden van de moordenaar. De dochter van de vermoorde vrouw krijgt precies twee zinnen. En die zijn ook nog te schandalig voor woorden. Over haar logische trauma zegt de rechter dat: ‘niet is gebleken van enige onderbouwing van dit standpunt.’”

In haar uitspraak bepaalt de Raad van State ook dat de moordenaar ook een band heeft gekregen met de Nederlandse samenleving, doordat hij onder meer “op verzoek van overheidsinstanties een bemiddelende rol heeft gespeeld teneinde de integratie van verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. En dat hij taaltrainingen heeft gegeven aan veertig Nederlandse militairen voorafgaand aan hun missie in Irak.”

Tegenover onze krant zei de dochter van de vermoorde vrouw ons eerder: "Ik vraag mij af hoe het komt dat hij na tien jaar nog steeds aan de wet ontsnapt. Kunt u mij vertellen of mijn gevoel klopt dat hier iets vreselijk verkeerd gaat?"


Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/5218132/__Moordenaar_krijgt_asiel__.html?p=7,1

Werd hier nu een verblijfsvergunning geweigerd of wilde de IND die intrekken en meneer ongewenst verklaren? Misschien moeten strafrechters zich er ook rekenschap van geven dat de strafmaat bepalend is bij de vraag of iemand ongewenst verklaard kan worden en had de IND wat harder moeten lopen, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat meneer zijn straf heeft uitgezeten en wellicht ziet hij nu zelf in dat hij fout was.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd