Illegale arbeiders aan het werk op het politiebureau in Leiden

DEN HAAG - Een zware overtreding van de wet melden bij de Arbeidsinspectie en vervolgens helpen bij de arrestatie van drie illegaal werkende buitenlanders. Als dank daarvoor een boete van bijna 30.000 euro, opgelegd door het ministerie van Sociale Zaken. Dat overkwam de Politieregio Hollands Midden ruim anderhalf jaar geleden. Woensdag diende een hoger beroep in de zaak bij de Raad van State in Den Haag.

Curieus aan deze zaak is dat de overtreding werd begaan tijdens de renovatie van het politiebureau aan de Langegracht in Leiden. De politie trof daar samen met medewerkers van de gealarmeerde Arbeidsinspectie drie vreemdelingen aan die aan het schoonmaken waren zonder de vereiste werkvergunning.

Volgens vaste regels van het ministerie krijgt de opdrachtgever van het werk daarvoor een zware boete. En die opdrachtgever was de politie zelf. De klus was weliswaar via onderaannemers uitbesteed aan een ander bedrijf, maar dat pleit de politie niet vrij, zegt Sociale Zaken.

Ook de rechtbank in Den Haag oordeelde dat de politie in de fout is gegaan. De opdrachtgever moet namelijk altijd controleren of de mensen op de werkvloer over een geldige vergunning beschikken. Dat was niet gebeurd. Desondanks verlaagde de rechtbank de boete tot 9.500 euro, omdat de politie zelf het initiatief had genomen om de schoonmakers te controleren en op te pakken.

Dat oordeel was weer tegen het zere been van de minister. Volgens de minister is er geen reden om de boete te verminderen. Het signaleren van overtredingen en arresteren hoort namelijk tot de taken van de politie. Daarvoor hoeft dus geen beloning in de vorm van een lagere boete te volgen, zegt het ministerie.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Bron: http://www.echo.nl/ww-ln/buurt/redactie/912717/illegale.arbeiders.in.bureau/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert