Gemengde gevoelens bij staatssecretaris Albayrak

Meer asielzoekers dan verwacht, minder kennismigranten dan gehoopt, blijkt uit de justitiebegroting van staatssecretaris Albayrak. Een extra financiele voorziening voor het asielbeleid is getroffen.
Nadat het aantal asielzoekers in Nederland in 2008 snel was opgelopen, in de tweede helft van 2008 waren er 8500 aanvragen, laat de eerste helft van 2009 een daling zien van zo’n 10% tot 7750 aanvragen. In deze aanvragen zitten 650 vervolgaanvragen. Dit gaat om hernieuwde aanvragen van mensen vanwege een nieuw feit.
Ondanks het opheffen van de automatische toelating (de zogenaamde categoriale bescherming) voor Somalië en Irak komt nog steeds de overgrote meerderheid van de aanvragers uit die twee landen: uit Somalië 3100 aanvragers en uit Irak 1000. Dit zou je als een ‘succes’ van het beleid van staatssecretaris Nebahat Albayrak kunnen typeren want de opvangvoorzieningen van haar nicht Nurten Albayrak, directeur van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), puilden uit een aantal jaren geleden.

Kennismigranten
Minder goed nieuws is het feit dat het binnenhalen van zogenaamde kennismigranten die Albayrak wel graag Nederland ziet komen nog niet goed van de grond komt. Kennismigranten bezitten dusdanige vaardigheden dat Nederlandse werkgevers hen een salaris van tenminste 33.000 euro willen bieden en die werkgevers staan dan ook garant voor zo’n migrant. Door de financiële crisis liep het aantal kennismigranten, met name in de sectoren IT en financiële dienstverlening, terug met 5%.
Staatssecretaris Albayrak heeft het beleid om meer kennismigranten naar Nederland te halen tot één van de speerpunten van haar beleid gemaakt. Deze week is het wetsvoorstel ‘Modern migratiebeleid’ naar de Tweede Kamer gestuurd en de staatssecretaris hoopt dat halverwege 2010 ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeurt.

Gezinshereniging
Waarschijnlijk ietwat geschrokken door de grote toestroom van asielzoekers in 2008 heeft Albayrak begroot dat er dit jaar 16.000 aanvragen worden gedaan, in 2010 zelfs 19.000 om dan ten slotte in het laatste regeringsjaar, 2011, te zakken naar 10.500. Tegelijkertijd verwacht de staatssecretaris dat het aantal gezinsherenigingen in 2010 voor het eerst in jaren lager zal zijn dan het aantal asielaanvragen namelijk 16.452 (tegen dus 19.000 asielaanvragen).

Emigratie
Tegenover al die nieuwkomers staan 11.200 vreemdelingen die uit Nederland zijn vertrokken. Een deel van hen is vrijwillig vertrokken met steun van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) een club die met ruim 6,5 miljoen vanuit het ministerie van Justitie wordt ondersteund. Aanzienlijk minder financiële steun is er voor de Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland (VVN) die vreemdelingen in Nederland begeleidt met ruim 5 miljoen steun van de Rijksoverheid.

Pas in de eerste week van november zal de Tweede Kamer zich buigen over de Justitiebegroting.


Bron: http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2009/09/16/gemengde_gevoelens_bij_staatssecretaris_albayrak/

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd