Albayrak bang voor ‘deining’ van Wilders

DEN HAAG/NIEUWEGEIN - Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft deze zomer haar beschikking in een asielzaak ingetrokken zodat de Raad van State er geen uitspraak over kon doen. Ze was bang dat de PVV er stampei over zou maken.

Dat zegt advocaat mr. P.B.Ph.M. Bogaers uit Nieuwegein. Landsadvocaat mr. G.M.H. Hoogvliet belde hem op 14 juli op en liet zich in dat gesprek ontvallen dat de staatssecretaris ,,bang was voor de PVV'' en deining vreesde als een uitspraak van de Raad van State in het nieuws zou komen.

Hoogvliet en Bogaers stonden tegenover elkaar in de zaak van een Iraanse asielzoeker, aanhanger van het soefi-geloof. Hij was na een aanslag op zijn leven in Iran naar Nederland gevlucht. Zijn asielprocedure eindigde in een negatieve beschikking van de staatssecretaris.

Adverteren bij Daisycon


Bogaers bracht de zaak voor de Raad van State. Uit eigen beweging wees het hoogste bestuurscollege van het land hem op een uitspraak van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Die had dit voorjaar verklaard dat moslims die zich tot een ander geloof bekeren, in Iran gevaar voor hun leven lopen. ,,Die woorden hadden natuurlijk ook betrekking op mijn cliënt. De landsadvocaat, daarmee geconfronteerd, zag dat de Staat de zaak zou gaan verliezen en belde mij op om te vertellen dat de negatieve beschikking werd ingetrokken.''

Daardoor kon de Raad van State geen uitspraak meer doen en zou dus niet bekend worden dat Nederland een vluchteling had willen uitzetten die in eigen land vermoord dreigde te worden. Daarnaast was Justitie bang dat de Raad van State met een categorale uitspraak zou komen over bekeerlingen, zodat die hele groep asielzoekers niet meer kon worden teruggestuurd. Dat zou deining geven en Hoogvliet verklaarde tegenover Bogaers, dat staatssecretaris Albayrak hem had verteld dat ze bang was voor publiciteit vanwege de PVV. Bogaers: ,,Het was een krankzinnige mededeling, maar ik heb het wél gehoord.''

De landsadvocaat is met vakantie en kan volgens zijn kantoor niet reageren. De woordvoerder van de staatssecretaris wil niet reageren. Het ministerie zegt in een reactie nooit in te gaan op vragen over individuele asielzaken. Als beschikkingen worden ingetrokken, is dat meestal op grond van individuele omstandigheden, zegt een woordvoerder.

Bron: http://www.nd.nl/artikelen/2009/september/17/albayrak-bang-voor-deining-van-wilders


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)