Problemen met het met je kinderen terugkeren uit Turkije met alleen een Turks paspoort

Waarschuwing voor Turkse families met kinderen die na verblijf in buitenland terug willen reizen naar Nederland

Waarschuwing voor Turkse families die rechtmatig in Nederland verblijven of personen die naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit hebben (dubbele nationaliteit) en die met kinderen naar Nederland willen terugreizen na een verblijf in het buitenland:

In verband met veel voorkomende problemen op luchthavens in Turkije bij het terugreizen naar Nederland willen we graag uw aandacht vestigen op het volgende:
Minderjarigen die zijn bijgeschreven in het Turkse paspoort van een rechtmatig in Nederland verblijvende ouder, kunnen niet op basis van enkel het Nederlandse paspoort of het Nederlandse verblijfsdocument van die ouder naar Nederland vliegen.

Om naar Nederland te kunnen terugreizen, dienen minderjarigen:

1. bijgeschreven te zijn in het Nederlandse paspoort van de begeleidende/meereizende ouder; of
Dit is alleen mogelijk als het kind de Nederlandse nationaliteit heeft. Om zorg te dragen voor bijschrijving in het Nederlandse paspoort van de begeleidende/meereizende ouder dient contact opgenomen te worden met de gemeente van de woonplaats vóór vertrek uit Nederland.

2. in het bezit zijn van een eigen Nederlands paspoort; of
Dit is alleen mogelijk als het kind de Nederlandse nationaliteit heeft. Voor het verkrijgen van een Nederlandse paspoort voor het kind dient contact opgenomen te worden met de gemeente van de woonplaats vóór het vertrek uit Nederland.

3. in het bezit te zijn van een Nederlandse verblijfsvergunning; of
De verblijfsvergunning voor Nederland dient vóór vertrek uit Nederland in het bezit te zijn en dient bij aankomst in Nederland geldig te zijn. Een aanvraag voor een verblijfsvergunning dient bij de IND te worden ingediend. Hiertoe kan een afspraak bij een IND-loket worden gemaakt.

4. in het bezit te zijn van een geldig terugkeervisum in het Turkse paspoort om toegang tot Nederland te verkrijgen.
Indien een familie besluit naar het buitenland te gaan, terwijl de aanvraag voor een verblijfsvergunning voor het kind nog in behandeling is, dient een terugkeervisum bij de IND te worden aangevraagd. Hiertoe kan een afspraak worden gemaakt bij de visumloketten. Het terugkeervisum dient vóór vertrek uit Nederland in het bezit te zijn.

NB Een Nederlandse geboorteakte is geen reisdocument en derhalve onvoldoende om naar Nederland terug te reizen. De omstandigheid dat een kind in Nederland is geboren en dat het kind in kwestie in het Turkse paspoort van de begeleidende ouder is bijgeschreven is onvoldoende om naar Nederland terug te keren.

Achtergrondinformatie
Zoals beschreven in A2/4.2.1 en A2/4.3.3.2 van de Vreemdelingencirculaire 2000 en artikel 5, eerste lid van de Schengengrenscode dienen alle personen in het bezit te zijn van een geldig reis- of verblijfsdocument dat toegang tot het Schengengebied verleent. Dat namens een minderjarig kind wordt aangegeven dat het kind in Nederland is geboren en dat het kind in kwestie in het Turkse paspoort van een (in Nederland) rechtmatig verblijvende ouder is bijgeschreven is derhalve onvoldoende om op grond van bovengenoemd beleidskader toegang tot Nederland te verlenen.

Een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd voor verblijf in het kader van gezinshereniging aan hier te lande geboren kinderen wordt verleend indien aan de in hoofdstuk B2/5 van de Vreemdelingencirculaire 2000 genoemde voorwaarden wordt voldaan.
Indien een familie besluit naar het buitenland te gaan, terwijl een aanvraag voor een verblijfsvergunning regulier voor het kind nog in behandeling is, dient een terugkeervisum bij de IND te worden aangevraagd. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt bij de visumloketten. Genoemd
terugkeervisum dient voor het vertrek uit Nederland in het bezit te zijn.

Adverteren bij Daisycon


De gevolgen van het feit dat de ouders het minderjarige kind, zonder eerst het verblijf van het kind in Nederland te hebben geregeld, dan wel een terugkeervisum voor Nederland, naar het buitenland meenemen, dienen voor rekening en risico van de ouders te komen. Het is namelijk de eigen verantwoordelijkheid van de ouders om het verblijf van hun kinderen in Nederland tijdig te regelen.

Meer informatie kan telefonisch bij de IND worden verkregen via het nummer 0900-1234561 (op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur; 0,10€ per minuut).
Vanuit het buitenland is de IND op het volgende telefoonnummer bereikbaar +31 20 889 3045 (dit nummer is vanuit Nederland niet bereikbaar).
Voor meer informatie over relevante Nederlandse wet- en regelgeving, wordt volledigheidshalve verwezen naar de artikelen 3.13 tot 3.23 van het Vreemdelingenbesluit 2000 en artikel 3 van de Vreemdelingenwet 2000.

Nederlands paspoort
Iedereen die de Nederlandse nationaliteit heeft, kan ongeacht zijn leeftijd een reisdocument aanvragen (Paspoortwet van 29 september 1991). Kinderen tot achttien jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Bij de aanvraag dient u tevens een geldig identiteitsbewijs te tonen van de ouder dan wel gezaghouder die schriftelijk toestemming verleent.

Als u samen met uw kind naar het buitenland reist, is het verplicht dat uw kind een geldig reisdocument heeft. Dit geldt voor elk land, ongeacht de leeftijd van uw kind.

U heeft de keuze uit een eigen paspoort voor uw kind of bijschrijven in uw (Nederlandse) paspoort. Alleen kinderen tot zestien jaar kunnen bijgeschreven worden in het paspoort van hun ouders. Per 26 juni 2012 vervalt de mogelijkheid tot bijschrijven. Alle kinderen moeten dan een eigen reisdocument hebben.

Als uw kind zelfstandig naar het buitenland reist, heeft het een eigen paspoort (of identiteitskaart) nodig. Een eigen paspoort voor uw kind is ook nodig als uw kind meereist met iemand bij wie het niet staat bijgeschreven in het paspoort of als een bepaald land een kinderbijschrijving niet accepteert.

Let op: Vanaf juni 2012 kunnen kinderen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van hun ouder(s)
Bijschrijvingen van kinderen in het paspoort blijven geldig tot medio juni 2012. Daarna moeten kinderen een eigen reisdocument hebben. Dit is het gevolg van een wijziging van de Europese verordening die voorschrijft waaraan reisdocumenten moeten voldoen. In de gewijzigde verordening wordt het beginsel van één persoon per paspoort geregeld. Geregeld wordt ook dat de invoering van het één persoon per paspoort beginsel uiterlijk 3 jaar na de inwerkingtreding van de verordening van kracht wordt. Het één persoon per paspoort beginsel zal medio juni 2012 van kracht worden. Vanaf dat moment zijn bijschrijvingen niet meer geldig. Geldig blijft wel het document van de houder waarin de bijschrijvingen zijn geplaatst. De paspoortregelgeving zal worden aangepast in verband met het vervallen van de mogelijkheid tot bijschrijving.

Bron: www.ind.nl



Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.